(VIDEO) PROFESOR SRPSKOG JEZIKA UPOZORAVA: Kazne i zakon umanjiće upotrebu ćirilice
Foto: Profimedia

FILOZOFSKI FAKULTET U NIŠU

(VIDEO) PROFESOR SRPSKOG JEZIKA UPOZORAVA: Kazne i zakon umanjiće upotrebu ćirilice

Društvo -

Profesor srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nišu Boban Arsenijević smatra je će najavljene izmene Zakona o službenom korišćenju jezika i pisama, koje predviđaju kazne za nekorišćenje ćirilice, zapravo biti loše po ovo pismo.

Arsenijević objašnjava da ćirilica ima vrednost simbola koji ulazi u srpski identitet i da samo pod tim uslovom ona može da opstane.

Ćirilično pismo će, smatra, biti u opasnosti i ukoliko postane simbol prošlosti, upoređujući je sa šajkačom, koju retko ko trenutno nosi u Srbiji, iako je simbol ovog naroda, pišu Južne vesti.

foto: Južne Vesti

"Ona će opstati ukoliko bude predstavljala simbol ukupnog identiteta srpske države i srpskog naroda. Ako joj se ta vrednost poremeti, ona onda nema nikakve šanse da opstane ni u nekim malim kucima, a ovde postoji ta pretnja. Onog trenutka kada uvedemo kazne za ljude koji ne koriste ćirilicu, mi smo je potpuno iz njihovog identiteta odstranili", smatra Arsenijević.

On dodaje i da bi se ovakve izmene zakona dogodile pod pritiskom glasne desničarske i ekstremno nacionalističke manjine, što i odgovara vlasti zbog mogućnosti za populističko manipulisanje.

Međutim, time što vlast jedan zakon uvodi kao udovoljavanje desničarskoj manjini, dovodimo ćirilicu u opasnost da ona postaje ne simbol države, nego simbol desnice i ekstremno nacionalistički orjentisane manjine i da ona samim tim dobije negativan predznak u većem delu naroda - objašnjava ovaj profesor.

On ipak dodaje da podsticajne mere za korišćenje ćirilice koje su predviđene izmenama Zakona ne nose takav rizik, ali da u komunikaciji "sa svetom" latinica ipak ima prednost.

(Kurir.rs/Južne vesti V.M., Foto: Južne vesti Printskrin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track