RADNICI GOŠE ODLUČNI: Životom ćemo braniti vagone
Foto: Vladimir Šporčić

NE DAJU SVOJE

RADNICI GOŠE ODLUČNI: Životom ćemo braniti vagone

Društvo -

Nećemo dozvoliti isporuku bivšim vlasnicima ŽOS Trnava iz Slovačke jer nisu platili 85.000 evra. Duguju nam po 20 plata, ne bojimo se nikog, poručuju besni radnici

foto: Vladimir Šporčić

Ogorčeni radnici fabrike šinskih vozila „Goša“ stražare već četiri dana, i dan i noć, svojim telom brane isporuku vagona bivšim vlasnicima iz kompanije ŽOS Trnava.

Juče su obustavili železnički saobraćaj na sat vremena kod Smederevske Palanke, a kako najavljuju, spremaju se na radikalizaciju štrajka i potpunu obustavu saobraćaja na pruzi Beograd-Niš.

foto: Vladimir Šporčić

Radnici ove fabrike od petka uveče na železničkoj stanici organizuju straže kako bi sačuvali pošiljku spremnu za transport u Slovačku i poručuju da neće dozvoliti da se vagoni isporuče bivšim vlasnicima sve dok ih ne plate.

- Vagoni su postavljeni na stanicu prošlog petka, kad je stiglo obećanje od slovačke kompanije da će roba biti plaćena. Kad su vagoni ocarinjeni, javili su nam da nikakve uplate nije bilo. Ukupna vrednost ove pošiljke je 85.000 evra i branićemo naše ako treba do smrti. Ne bojimo se nikoga, jer mi smo ljudi koji više nemamo šta da izgubimo - priča Mario Stojković, zamenik predsednika štrajkačkog odbora.

On najavljuje da će nakon jučerašnjeg jednosatnog prekida železničkog saobraćaja najverovatnije radikalizovati štrajk.

- Nama su Slovaci ostali dužni više od 20 plata, novi vlasnici nam nisu uplatili nijednu platu, niti su ispoštovali išta od dogovorenog. Nemamo povezan radni staž. Godinama smo bili bez zdravstvenih knjižica. Sramota je, ali žena mi plaća kartu da dođem na posao - govori Stojković.

foto: Vladimir Šporčić

Radnici su jednoglasni da ova agonija može da se okonča samo uz pomoć države, pošto su do sada svi dogovori s predstavnicima ŽOS Trnava propali. Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa Milutinom Šćepanovićem, novim direktorom „Goše“, međutim do zaključenja broja nije odgovarao na pozive, niti se pojavio u fabričkom krugu.

Tragično

RADNIK SE UBIO, DUGUJU IM PO 700.000 DINARA

Radnici „Goše“ otpočeli su štrajk nakon što je njihov kolega Dragan Mladenović počinio samoubistvo na radnom mestu zbog izuzetno teške materijalne situacije. Posetio ih je tadašnji premijer Aleksandar Vučić i obećao jednokratnu pomoć od 60.000 dinara, koja je isplaćena. Slovačka firma „ŽOS Trnava“ prodala je fabriku Slovacima iz kiparske kompanije „Lisnart“ i ostali im dužni u proseku 700.000 dinara svakom radniku. Novi vlasnici su umesto obećanih 100.000 dinara od preuzimanja fabrike radnicima uplatili samo 70.000.

Kurir / E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track