MUKE GRKOVIĆA OD POPLAVA: Kroz zidove gledamo u komšijsko dvorište!
Foto: Dušan Stamenković

NEHUMANI USLOVI

MUKE GRKOVIĆA OD POPLAVA: Kroz zidove gledamo u komšijsko dvorište!

Srbija -

Zidovi kuće Grkovića pucaju, krov se razdvaja, pod tone, a nikoga nema da im pomogne

Usled poplave koja je 2014. godine zadesila Obrenovac kuća porodice Grković u Ulici vojvode Mišića gotovo da je uništena. Od povlačenja vode zidovi su počeli da pucaju, krov se razdvaja, pod tone, a urušavanje susedne kuće dovelo je i do pucanja temelja.

Milena Grković s ćerkom i unukom već tri godine živi u ledenoj kući, što ih je, kako kaže, koštalo zdravlja.

foto: Dušan Stamenković

Zime u ledenoj kući

- Naš dom nije bezbedan za život. U bušnoj i ledenoj kući prezimismo i treću zimu. Ja sam hronični bolesnik i živim ovde s ćerkom i unukom. Prošle zime smo sve tri imale upalu pluća zbog vlage i hladnoće - priča Milena.

Mira Radović, Milenina ćerka, kaže da je rušenje susedne kuće izazvalo dodatne probleme u njihovom domu.

- Kuća komšija bila je naslonjena na našu, pa je usled njenog uklanjanja došlo do pucanja temelja, što je prouzrokovalo ozbiljne probleme. Plafon samo što nije pao, a kroz zidove dnevne sobe možemo da vidimo komšijino dvorište. Krov smo nekako sanirali od ušteđevine, ali za ostalo nemamo novca - priča Mira.

Uplašeni za svoje zdravlje, članovi porodice Grković kažu da su se više puta obraćali nadležnim organima, ali bezuspešno.

- Obraćali smo se Kancelariji za obnovu, ali nismo dobili pomoć. Od 2014. godine uporno kontaktiramo s gradskom opštinom Obrenovac i drugim kancelarijama i organizacijama, ali svi ćute - rekla je Mira.

Nisu bili poplavljeni

Iz kabineta predsednika opštine Obrenovac kažu da porodica Grković nema pravo na državnu pomoć.

- Oni nisu bili poplavljeni i zato nisu imali pravo na državnu pomoć. Zbog teške materijalne situacije obratili smo se mnogim donatorima za pomoć i čekamo njihove odluke - navode iz opštine.

- Nemamo papire da smo potopljeni jer voda nije ušla u kuću zbog visokog temelja, ali je podrum bio poplavljen. Pa valjda je i podrum deo kuće - odgovara Mira Radović.

Kurir / Dušan Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track