BEBA JE BILA BRZA POPUT RELI VOZAČA Babica porodila ženu u kolima: Portir je utrčao i zvao me, nije bilo vremena za razmišljanje!
Foto: Kurir

Nesvakidašnji podvig tima KBC Zvezdara

BEBA JE BILA BRZA POPUT RELI VOZAČA Babica porodila ženu u kolima: Portir je utrčao i zvao me, nije bilo vremena za razmišljanje!

Društvo -

Da su brzina i prisebnost najbitnije odlike babice, dokazala je juče Jasmina Đukić iz KBC „Zvezdara”, kada je trudnicu zbog već poodmaklog porođaja morala da porodi u autu ispred bolnice.

Sve se odigralo u nekoliko minuta, te nije bilo vremena da se porodilja stavi na kolica niti da se pozove lekar, pa je hrabra Jasmina preuzela glavnu ulogu na licu mesta.

NESVAKIDAŠNJI POROĐAJ NA ZVEZDARI: Trudna babica u kolima porodila ženu

- U ovakvim situacijama tate su obično te koje utrčavaju u bolnicu i obraćaju se za pomoć prvom na koga nalete, što je u ovom slučaju bio portir. On me je obavestio o čemu je reč, a dok sam dotrčala do kola, porođaj je već počeo i nisam imala mnogo vremena za razmišljanje. Koleginica mi je samo dodala rukavice i ja sam se bacila na posao - kaže Jasmina.

Prema njenim rečima, beba je izgleda bila jako nestrpljiva i brza, te mlada mama nije imala problema pri porođaju, bez obzira što uslovi u kojima se našla nisu bili tako idealni.

- Porađanje je trajalo možda oko pet minuta, ne više, bio je to jedan lep i brz porođaj. Mami je ovo druga beba, dečačić je divan, težak je 3,5 kilograma. Mora da će biti neki reli vozač kad poraste čim je ovako brz - kroz smeh dodaje babica.

Ona navodi da je trudnici pukao vodenjak još oko sedam sati, ali da je stigla do porodilišta tek u 8.40, te da to verovatno objašnjava potrebnu užurbanost medicinskog tima.

- Pretpostavljam da su roditelji morali da pokupe sve potrebne stvari i da nisu mogli brže da dođu. Naravno, nije prvi put da porođaj moramo da dovršimo na javnom mestu, ali ipak se ne događa svaki dan. A onda kad se desi, bitno je da imate dobru ekipu ljudi oko sebe jer ja jesam tu uz trudnicu, ali porođaj je timski rad. Nije lako tek tako prihvatiti nov život na ruke - dodaje ona.

Jasmina ističe da se beba i majka dobro osećaju i da uživaju u prvim zajedničkim trenucima. Međutim, ne krije koliki užitak takvi događaji predstavljaju i za nju samu.

- Ovo je životna priča i mislim da sam zajedno sa kolegama iz struke počastovana što se bavim baš ovim poslom. To je reon medicine gde ne možemo da govorimo o pacijentima jer su u pitanju naše mlade mame kojima mi pomažemo u najbitnijoj stvari na svetu - ističe naša sagovornica.

JOŠ PAMTI PORUKU JEDNIH RODITELJA...

Jasmina kaže da je za njen poziv najvažnija ljubav prema radu, a jedan momenat posebno pamti.

- Sećam se da mi se nakon jednog porođaja mladi par zahvalio porukom u kojoj je pisalo: “Mi smo našem detetu podarili život, ali vi ste mu ga udahnuli.” Mislim da to dovoljno govori o privilegovanosti našeg posla - zaključuje Jasmina Đukić.

NIJE IM PRVI PUT NA JAVNOM MESTU

Babice su u svakom trenutku znale šta treba da rade.

- Iako našim babicama ovo nije prvi put da porađaj dovrše na javnom mestu, ovakav događaj je redak. Tim babica i lekara naše ustanove obučen je i spreman da pruži svaku potrebnu pomoć u sličnim situacijama da bi se takvi događaji završili na stručan i bezbedan način - kažu iz KBC „Zvezdara”.

(Kurir.rs/Blic/Ana Ristović/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Beba upala u kanalizaciju, spasioci bili bespomoćni, a onda je došao klinac sa divovskim srcem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track