SVETSKE AGENCIJE BRUJE O SRPSKOJ PREMIJERKI ANI BRNABIĆ: Prva žena i prva gej osoba na čelu vlade!
Foto: Filip Plavčić

UZBURKALA JAVNOST

SVETSKE AGENCIJE BRUJE O SRPSKOJ PREMIJERKI ANI BRNABIĆ: Prva žena i prva gej osoba na čelu vlade!

Politika -

BEOGRAD - Svetske agencije prenele su pod oznakom "hitno" da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao ministarku Anu Brnabić za premijerku Srbije, a američka agencija AP taj potez vidi kao jasno okretanje srpskog predsednika ka Zapadu.

Agencije, istovremeno, ističu da je u pitanju prva srpska premijerka u istoriji i prva deklarisana gej osoba na čelu vlade neke balkanske zemlje.

AP navodi da je Brnabić prva otvoreno gej osoba koja se našla na čelu vlade "veoma konzervativne zemlje", i ocenjuje da će njeno imenovanje za mandatara za sastav nove srpske vlade verovatno naići na nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve i ultranacionalista.

Agencija prenosi i da je Vučić rekao da je doneo "tešku odluku u interesu Srbije i njenih građana".

foto: Filip Plavčić

"Imenovanje Brnabić smatra se delom Vučićevog očiglednog okretanja ka Zapadu uprkos pritisku iz Rusije, koja želi da sačuva svoj uticaj u regionu", navodi AP.

Agencija podseća i da su grupe za zaštitu ljudskih prava pozdravile njeno imenovanje za ministarku prošle godine kao "istorijsku" odluku za balkansku zemlju u kojoj se, kako tvrdi, homoseksualna zajednica često suočava sa diskriminacijom i nasiljem.

Vučić je obećao da će poboljšati prava homoseksualaca u okviru napora da se zemlja približi članstvu u EU, podseća američka agencija.

Napominje i da Brnabić nije član SNS, ali da se smatra da mu je lojalna.

Dodaje da je se i od Vučića očekivalo da imenuje za premijera nekoga ko mu je lojalan kako bi zadržao kontrolu nad vladom nakon što je prešao na mahom protokolarnu funkciju predsednika Srbije.

AFP navodi da je Ana Brnabić prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na konzervativnom Balkanu, kao i to da je prva žena u srpskoj istoriji koja je dospela na tu poziciju.

Francuska agencija konstatuje da će Brnabić (41) stupiti na čelo vlade manje od godinu dana nakon što je ušla u politiku, kada je u avgustu prošle godine postala ministarka javne uprave i lokalne samouprave.

Dodaje i da se očekuje da će ona stupiti na dužnost u narednih nekoliko nedelja.

Srbija, prema oceni AFP, želi da pokaže da je u zemlji povećan stepen tolerancije nakon što se našla pod pritiskom da unapredi zaštitu manjina, uključujući pripadnika LGBT zajednice, od kada je započela pregovore za članstvo u EU.

AFP, takođe, podseća da je funkcija predsednika uglavnom protokolarna, ali da analitičari očekuju da će Vučić načiniti korake u pravcu učvršćivanja svog uticaja.

foto: Nebojša Mandić

S tim je saglasan i Rojters, ali navodi da analitičari procenjuju da će nova premijerka biti "malo više od marionete".

Rojters je takođe konstatovao da je u pitanju prva žena premijer u srpskoj istoriji i prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na čitavom Balkanu.

Britanska agencija prenosi i da je Vučić svoju odluku obrazložio navodeći da veruje da Brnabić poseduje sve stručne i lične kvalitete i da je uveren da će ona raditi naporno i pokazati poštovanje svim političkim partijama, kao i da će raditi u korist Srbije sa drugim ministrima.

Ipak, dodaje, njeno imenovanje naišlo je na kritike konzervativaca, uključujući pojedinih Vučićevih saveznika.

Navodi i da se očekuje da će Brnabić unaprediti odnose Beograda sa Prištinom i sprovesti reformu pravosuđa, obezbediti prava manjina, uključujući pripadnika LGBT populacije, što su sve preduslovi za ulazak zemlje u EU.

Ona će, takođe, morati da održi "delikantni balans" između Kine i Rusije, i Zapada, uključujući NATO i EU, koja je najveći trgovinski partner Srbije, zaključuje Rojters.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Filip Plavčić, Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track