ZA BOLJU BUDUĆNOST: 15 opština u Srbiji dobilo 130 miliona za podsticaj rađanja
Foto: Profimedia

ministarka bez portfelja, slavica đukić dejanović

ZA BOLJU BUDUĆNOST: 15 opština u Srbiji dobilo 130 miliona za podsticaj rađanja

Društvo -

BEOGRAD - Oko 130 miliona dinara dobilo je 15 opština u Srbiji kao nepovratna sredstva za projekte podsticaja rađanja, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da se na konkurs koji je raspisalo to ministarstvo javilo 90 lokalnih samouprava, ali da je nepovratna sredstva i najbolje projekte imalo 15 opština i to pet iz Vojvodine, tri iz centralne Srbije i sedam iz jugoistočne Srbije.

Među opštinama koje su dobile sredstva nema beogradskih opština.

Đukić Dejanović kaže da su bile zainteresovane, ali da je procedura bila takva da je za njih morao Grad da aplicira.

"Ovo je prvi put da država konkretnim merama pomaže opštinama da podstiču rađanje na svojoj teritioriji", rekla je Đukić Dejanović.

Kriterijumi za dobijanje sredstava bili su da opština ima program "bolje demografske budućnosti" i svaka od njih morala je da izdvoji najmanje 15 odsto sredstava iz svog budžeta za populacionu politiku.

Osim toga, kriterijumi su bili demografski indikatori, razvijenost opštine, kvalitet samog projekta, njegova održivost i efekti.

Dobijena sredstva moraju se namenski trošiti, a ministarka kaže da će to kontrolisati Ministarstvo finansija i nadležne inspekcije.

Predviđeno je da projekti traju godinu dana, a nakon toga, kada se sumiraju poastignuti rezultati, trebalo bi da se donesu zakonska rešenja o podsticaju rađanja u Srbiji.

Đukić Dejanović kaže da su rađena i istraživanja zaposlenih i poslodavaca o usklađivanju rada i roditeljstva, te da će preko Privredne komore Srbije pokušati da stimulišu poslodavce za neke olakšice roditeljima poput kliznog radnog vremena, obdaništa za decu.

(Kurir.rs/Tanjug, RTS, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track