NEOBIČNA PRIČA O LJUDSKOSTI: Srbin i musliman ratovali, a danas žive kao braća!
Foto: Privatna Arhiva

SLOGA POSLE RATA

NEOBIČNA PRIČA O LJUDSKOSTI: Srbin i musliman ratovali, a danas žive kao braća!

Društvo -

Kad se Risti Stankoviću u selu Gornja Lohinja srušila kuća, u pomoć mu je prvi pritekao ratni „neprijatelj“ Hasib Salkanović, ponudivši mu vikendicu

Iako su se Hasib Salkanović i Risto Stanković tokom rata u BiH borili na suprotnim stranama, Hasib je danas, 22 godine od krvavog sukoba, svom ratnom „neprijatelju“, nakon rušenja kuće, prvi pritekao u pomoć i ustupio mu nesebično svoj dom.

Da je ljudskost važnija od politike, nacionalnosti i rata, upravo najbolje pokazuje primer Salkanovića i Stankovića iz opštine Gračanica u BiH. Kako piše portal Slobodnaevropa.org, Salkanović se tokom rata borio na strani Armije Republike BiH, dok je Stanković bio pripadnik Vojske Republike Srpske. Salkanović je, usled povreda, proglašen za ratnog vojnog invalida prve kategorije, a Risto druge. Međutim, kad se Risti nedavno obrušila kuća, u pomoć mu je pritekao upravo Hasib.

- Risto i ja se poznajemo 35-40 godina. Dao sam mu svoju vikendicu da boravi tu dok ne sredi kuću i ne napravi mesto gde može normalno da živi - rekao je za Slobodnu Evropu Hasib, koji je tokom rata pogođen u kičmu i nepokretan je više od 20 godina.

Risto se pak nada da će brzo renovirati svoj dom u selu Gornja Lohinja i veoma ceni što mu Hasib pomaže u tome.

- Tokom dana Hasib dođe, pošto je on u susednom selu, Donjoj Lohinji. Kupi hranu i donese, jer ovde nemam gde da spremam. Nemam struju, jer sam zvao elektrodistribuciju da je isključi dok se ovo ne raščisti - rekao je Risto. Obojica kažu da to što su u ratu bili na suprotnim stranama ne mora biti razlog da se mrze:

- Druga je stvar trovanje naše omladine. Za to su krivi mediji, školstvo i politika. Mislim da više netrpeljivosti i mržnje ima u toj deci nego u nama koji smo ratovali. Međutim, shvatiće i oni da moraju da žive zajedno, jer mi jedni bez drugih u ovoj Bosni ne možemo - kaže Hasib.

foto: Privatna Arhiva

Složne komšije

NE MARE ZA NACIONALNOST

U Gornjoj Lohinji su pre rata živeli isključivo ljudi srpske nacionalnosti, ali danas je povratnika malo. Međutim, svi žive u slozi, a Risti su izašli u susret i ostali meštani.

- Nijedan musliman ili Bošnjak ovde nema problema s moje strane niti ja imam s njima. To su moje komšije. Kad mi se srušila kuća, komšiji Aširi je tog dana majka sahranjivana. Odavde je išla dženaza. Napustili su dženazu i komšije su došle da vide šta je sa mnom, da li sam živ - rekao je Risto.

Kurir / R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track