KAKO IZABRATI NAJBOLJU LUBENICU
Foto: Promo

Srpski kralj bostana Goran Blanuša

KAKO IZABRATI NAJBOLJU LUBENICU

Društvo -

Vredni bostandžija Goran Blanuša (39), na imanju od 100 hektara u mestu Ašanja, u opštini Pećinci, verovali ili ne, godišnje proizvede više od milion lubenca što ga čini najvećim proizvođačem lubenica na Balkanu.

Poređenja radi, pod zasadom lubenica, nalazi se zemljište, koje kada bi se spojilo, bilo bi veličine 160 fudbalskih terena. Na tom plodonosnom tlu godišnje sazri 6.000 tona slasnog bostana koji se prodaje isključivo u radnjama Maxi, Tempo i Shop&Go. Svakog dana, Goran distribuira oko 100 tona raznih vrsta lubenica, od besemene, klasične, mini do žute lubenice.

- Odlučili smo se za Maxi jer pruža najbolje uslove za nas proizvođače. A naš kvalitet je najbolja preporuka. Zajedno, kupcima omogućavamo najbolju robu, svaki dan. Ne žalim novac da nabavim najbolje seme, uložim u najbolje đubrivo i mašine, jer se onda dobije i najbolji kvalitet – otkriva tajnu uspeha Goran.

Goran savetuje da je lubenica najbolja kad odstoji, dan ili dva, jer dobije posebnu slast, a tada se kako on kaže dodatno stvori „šećer“. Kod odabira lubenice, uvek treba birati onu sa što izraženijim šarama, gde je svetlo zeleni deo što više svetao, takođe, najbolje su lubenice sa tamno žutom flekom, koja je ostala od mesta gde je “ležala, kao i one, kod kojh je petaljka uz samu lubenicu i savija se ka njoj.

Goran Blanuša je još kao dečak u vreme najveće inflacije, sa nepunih 14 godina, imao plan da proizvodi lubenice. Njegovi roditelji Boško i Ljubica su se tada bavili uzgojem svinja, ali su odlučili da podrže snove svoga sina i počeli sa zasadom na pola hektara. Stigli su prvi prihodi, pa je potom čitava porodica krenula sa sadnjom, đubrenjem, čupanjem korova, zalivanjem i branjem golim rukama.

foto: Promo

Danas, uz suprugu Magdalenu, sinove Petra i Lazara, obrađuju 200 puta više, nego na početku, ali uz pomoć najsavremenijih mašina, sistema za navodnjavanje ”kap po kap”, takođe, plod su obezbedili zaštitnim folijama i agrotekstilom - tankim vlaknima koja štite kako od visokih, tako i od niskih temperatura. Nedavno su kupili italijansku mašinu za kalibraciju, koja sama vrši selekciju lubenica po veličini i težini i pakuje ih.

Ove godine su zasadili čak 600.000 vreža, koje beru od kraja juna pa sve do kraja septembra kada stižu kasniji zasadi.

Četvrt veka je prošlo od kako je Goran u ovom poslu. Za to vreme dosta je naučio o bostanu, pa savetuje da je lubenica najbolja kad odstoji, dan ili dva na sobnoj tempreraturi, jer dobije posebnu slast. Kod odabira lubenice, uvek treba birati onu sa što izraženijim šarama, gde je svetlo zeleni deo što više svetao, takođe, najbolje su lubenice sa tamno žutom flekom, koja je ostala od mesta gde je “ležala, kao i one, kod kojh je petaljka uz samu lubenicu i savija se ka njoj.

Limun dinja

Za desetak dana, pravo sa njiva iz Ašanje, u Maxi prodavnice stići će specijalna vrsta dinje sa ukusom limuna.

- Dinja sa ukusom limuna je veoma osvežavajuća, i ljudi se prijatno iznenade kada osete ukus limuna. Kora je jarko žute boje, a meso je belo i sočno. Siguran sam da će novi proizvod oduševiti potrošače i da će postati hit leta, jer su reakcije ljudi koji su je probali bile odlične – kaže Goran, koji je upravo uz podršku Maksija proizveo ovu vrstu dinje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track