STATISTIKA: U Beogradu 92.806 nezaposlenih osoba
Foto: Kurir

SAVETOVANJE O ZAPOŠLJAVANJU

STATISTIKA: U Beogradu 92.806 nezaposlenih osoba

Beograd -

U Beogradu ima 92.806 nezaposlenih osoba, što je za 9,9 odsto manje nego prošle godine, kada smo prvi put posle deset godina njihov broj smanjili ispod 100.000, rekao je juče član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević na regionalnom sastanku pod nazivom „Uloga jedinica lokalne samouprave u ostvarivanju ciljeva politike zapošljavanja“ u hotelu „Zira“.

- Gradski savet za zapošljavanje udružio je sve partnere na teritoriji Beograda koji se bave zapošljavanjem. Pre tri godine osmislili smo radionice „Znanjem do cilja“, na kojima smo sugrađane edukovali kako da dođu do sredstava Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije, Sekretarijata za privredu i započnu vlastiti biznis. Upoznali smo ih i s merama filijale Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje, a kroz te radionice za tri godine prošlo je više od 7.500 zainteresovanih.

Proširili smo proces i na Akademiju preduzetništva, gde smo u saradnji s fakultetima i srednjim stručnim školama objašnjavali šta znači postati preduzetnik i kako doći do inicijalnog kapitala i gotovog proizvoda. U Naučno-tehnološkom parku smo se uverili da IT sektor velikom brzinom narasta, udružili smo se s privatnim sektorom i počeli da ih motivišemo da ulože novac u mlade i njihove ideje.

Organizovali smo takmičenje na kome tim mladim ljudima dajemo novac, prostor na godinu dana i obuku o tome kako da zaštite svoj patent kako se ne bi dogodilo da njihovi patenti postanu patenti Bugarske, Rumunije ili neke druge zemlje - kazao je Petronijević.

(Kurir/ E.K./Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

​Bila je ponos Jugoslavije, danas Gošini radnici gladuju, a hale izgledaju sablasno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track