RADNICI ZASTAVE ODLUČNI: Ne damo fabrike tajkunima i strancima
Foto: Fonet

ORUŽARI STOPIRAJU RASPRODAJU NAMENSKE

RADNICI ZASTAVE ODLUČNI: Ne damo fabrike tajkunima i strancima

Društvo -

Radnici pitaju u čijem interesu bi se sprovela privatizacija vojne industrije, koja dobro radi i ostvaruje profit i ne može da proizvede toliko oružja koliko mi možemo da prodamo

Dragan Ilić, predsednik sindikata fabrike „Zastava oružje“, kaže da 10.000 radnika odbrambene industrije ni po koju cenu neće dozvoliti prodaju vojnih fabrika ni domaćim tajkunima ni strancima.

On za Kurir ističe da ne postoji država koja je svoju namensku industriju stavila pod okrilje privatnog vlasništva i pita se u čijem interesu bi se sprovela privatizacija namenske prema ideji Aleksandra Vučića, odnosno kakvu će korist imati država od toga što će nekome prepustiti na upravljanje fabrike koje rade dobro i ostvaruju profit.

Više od lopovluka

Podsetimo, najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će deo vojne industrije uskoro biti ponuđen na prodaju stranim poslodavcima žestoko su se usprotivili Sindikati odbrambene industrije (OIS), najavljujući da će svoje fabrike braniti svim sredstvima. Dragan Ilić u ime „Zastava oružja“ objašnjava da je odluka o prodaji fabrike namenske industrije više nego prodaja vitalnih državnih interesa i više od običnog lopovluka.

- Fabrike vojne industrije godišnje od izvoza prihoduju 200 miliona dolara, ceo ovaj sektor, uprkos tome što država ništa ne ulaže, ima uzlaznu putanju razvoja. Mi ne možemo da proizvedemo toliko oružja koliko možemo da prodamo, pa se pitamo kakvoj to državi može biti u interesu da deli profit kad je logično da ga širi i kakvu će korist imati država od toga što će nekome dati da upravlja fabrikama koje rade dobro i ostvaruju profit - kaže Ilić.

Prema njegovim rečima, nijedna država ni u okruženju ni u razvijenoj Evropi nije prodala svoju namensku industriju, niti ju je stavila pod okrilje privatnog vlasništva, jer to nije dobro ni za državu ni za fabriku.

foto: Dado Đilas

Državni interes

- Vojna industrija štiti stanovništvo i državu, a vi ako je date stranim poslodavcima, pitanje je da li ćete, kad i ako bude bilo potrebno, moći da preusmerite oružje koje vam treba ka sebi. Osim toga, mi ne znamo ko bi mogao da stoji iza eventualne kupovine, strani kapital ili domaći tajkuni, ali kako god, mi nećemo dozvoliti prodaju naših fabrika - napominje Ilić.

Činjenice

KO BRANI FABRIKE OD PRODAJE

- „Prvi partizan“, Užice

- „Krušik“, Valjevo

- „Sloboda“, Čačak

- „Prva iskra“, Barič

- „Zastava oružje“, Kragujevac

ZAŠTO NEĆE STRANE GAZDE

- Skoro celokupna vojna industrija poslednjih godina beleži rast proizvodnje

- Namenska industrija je preteženo orijentisana ka izvozu

- Sektor vojne industrije znatno doprinosi punjenju budžeta i smanjenju deficita

- Srbija izvozi oružje u 60 zemalja

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Fonet, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) Štrajk u FIAT-u se nastavlja do ispunjenja zahteva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track