VOJSKA U RASPADU, A VLAST GLUMI SILU: Mažu nam oči "stelt" migovima, a vozila istrulila!

NA NAJNIŽIM GRANAMA

VOJSKA U RASPADU, A VLAST GLUMI SILU: Mažu nam oči "stelt" migovima, a vozila istrulila!

Društvo -

Tužno Pričaju bajke o vojnicima poput Ramba, prave parade i slikaju se, lažu narod, a koristimo neispravna vozila JNA, tvrdi Novica Antić, predsednik VSS

Dok se predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske Aleksandar Vučić s ostatkom državne vrhuške hvali opremljenošću naših jedinica, na sva usta govori o „migovima“ i kojekavim odbrambenim sistemima koji mesecima nikako da stignu u zemlju, realnost je prilično tužna.

Srpski vojnici su svakodnevno izloženi opasnosti jer se prevoze vozilima još iz perioda JNA, od kojih je većina tehnički neispravna!

- Ta vozila su stara 30 godina i više, 80 odsto ih je iz perioda JNA, a većina je tehnički neispravna. Iako vojska ima kapacitete, vozila se održavaju po visokim cenama u privatnim firmama. Nabavke se ne planiraju po stvarnim potrebama vojske, tako je 2015. godine izvršena nabavka 80 putničkih vozila „fijat 500 L“, iako su prioritet terenska vozila - navodi Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

On ističe da su vojnici koji se prevoze lošim vozilima izloženi opasnosti.

- Nedavno se jedno takvo vozilo prevrnulo zbog neispravnosti, a naši pripadnici su povređeni. Na sve strane je šuplje, a s druge strane spremamo smotru 1.500 vojnika u stilu Ramba, farbaju i šminkaju stara vozila... Spolja gladac, a unutra jadac. Sve je to šminka! - smatra Antić:

- Hvale se da smo sila, a zaštitna oprema je neispravna. Te priče o vojnicima poput Ramba, o supersili, to su priče za malu decu. Gladan vojnik ne ratuje! Pričaju bajke, prave parade i slikaju se, lažu narod!

Sličnog je stava je i vojni analitičar Aleksandar Radić, koji kaže da nije čudno u kakvom su stanju vozila VS, s obzirom na to koliko su stara.

- Lepo je što se vlast hvali da smo sila, ali to je politički marketing. Realnost je da je većina opreme iz vremena bivše Jugoslavije - ističe Radić:

- Mnogo je prioriteta na koje treba utrošiti pare, a vlast je usredsređena samo na ono što im daje veliku medijsku pažnju, koju im ne bi dala kupovina terenskih vozila. Oni žele kontinuiranu medijsku promociju, stalne aplauze, hvale se da smo velika sila, a realnost je zapravo drugačija.

Mina Branković

Sreto Malinović

STVARA SE LAŽNA SLIKA O REALNOM STANJU

Penzionisani general Sreto Malinović kaže za Kurir da potreba državnog vrha da istrčava s nekim stvarima koje odudaraju od pravog stanja vređa sve pripadnike Vojske Srbije, koji moraju da ćute:

- Stvara se medijska slika u kojoj je vojska maltene spremna, obučena, opremljena svim potrebnim materijalno-tehničkim sredstvima, da može da odgovori svim izazovima, što de fakto potpuno odudara od realnosti. Stvara se lažna slika o mogućnostima i stanju borbenih sistema i sredstava u vojsci, što na neki način uljuljkava građane u veri da je to tačno, nije! Treba postaviti prioritete.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Sestra ubijene Maje Đorđević: Ubica bez maksimalne kazne?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track