NADZOR U SOCIJALNIM SLUŽBAMA: Dvojica čuvara neće sprečiti ubistvo žena
Foto: Marina Lopičić

POJAČANJE

NADZOR U SOCIJALNIM SLUŽBAMA: Dvojica čuvara neće sprečiti ubistvo žena

Društvo -

Centre za socijalni rad sada čuvaju „čak“ dva pripadnika obezbeđenja, ali to nije umirilo žrtve porodičnog nasilja, koje traže sistemske promene

Nakon nezapamćeno brutalnih i surovih ubistava koja su se u proteklom periodu dogodila ispred centara za socijalni rad (CSR) i u kojima su stradale dve žene i četvorogodišnje dete, juče je, kako je najavljeno, povećano obezbeđenje ispred ovih ustanova.

Kurir je obišao CSR Rakovica, gde je Marko Nikolić 12. jula zverski ubio bivšu suprugu Maju Đorđević i sina Mihaila, i uverio se da ova centar od juče, umesto jednog, zaista obezbeđuju dvojica radnika.

Pogrešne procene

Međutim, sagovornici Kurira upozoravaju da par radnika neće sprečiti nove krvoločne zločine nasilnika i apeluju da se nađe sistemsko rešenje.

- Ovo neće sprečiti nove tragedije ako centri za socijalni rad i dalje nastave da prave pogrešne procene, a sudovi da donose odluke da se deca viđaju sa visokorizičnim i nasilnim roditeljima - kaže za Kurir Vanja Macanović iz NVO Autonomni ženski centar i dodaje da će obezbeđenje samo dati malo više dostojanstva Centru za socijalni rad jer neće moći baš svako da ulazi kad hoće.

- Dok odgovorni u institucijama ne budu snosili odgovornost i dok budu prikrivali greške svojih zaposlenih, ništa se neće promeniti - kaže Macanovićeva.

I Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom, slaže se da povećanje broja pripadnika obezbeđenja nije dovoljno da reši problem:

Interventne mere

- Ove mere deluju kao interventne, da bi se smirila uznemirena javnost. Ovo može da bude prvi korak, ali sistem mora da se temeljno reformiše. Moramo na adekvatan način pratiti slučajeve nasilja, nasilnike, ali i ograničiti uslove pod kojima se viđaju s decom.

Podsetimo, 5. jula, samo nedelju dana pre ubistva Maje Đorđević i njenog deteta, ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu stradala je Olga Lovrić, kojoj je suprug zadao više udaraca kamenom u glavu.

Apel žrtava

FORMIRATI SPECIJALNE JEDINICE

Predstavnici nevladinih organizacija predložili su juče da se formiraju specijalizovane organizacione jedinice u centrima za socijalni rad koje će se baviti procenom rizika i omogućiti hitnost u reagovanju.

- Ne može se insistirati na kontaktu deteta sa već nasilnim roditeljem - istakao je Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije. On je dodao da je jedna od preporuka koju su uputili nadležnim ministarstvima i da se dete koje prisustvuje nasilju u porodici smatra direktnom žrtvom nasilja, kao i da se njegova bezbednost osigura kroz podršku nenasilnom roditelju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SRAMOTA! Direktor škole uzima milione! Mesečno primi 1.600.000 dinara!

Kurir / R. K. - D. S.

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja