Najnovije vesti

ODRŽAN SASTANAK MINISTRA KNEŽEVIĆA I ŠTRAJKAČA IZ GOŠE: Sve zavisi od dogovora sa vlasnikom!
Foto: Vladimir Šporčić

MINISTARSTVO PRIVREDE

ODRŽAN SASTANAK MINISTRA KNEŽEVIĆA I ŠTRAJKAČA IZ GOŠE: Sve zavisi od dogovora sa vlasnikom!

Društvo
12:48h

BEOGRAD - Posle pregovora poslovodstva i štrajkača iz Fabrike šinskih vozila Goša koji su nastavljeni danas u Ministarstvu privrede, ministar Goran Knežević izjavio je da je Srbija veoma zainteresovana da se radnici u Goši vrate na posao i nastave proizvodnju, ali da država jedino može da im pomogne reprogramom postojećih dugova te fabrike i da sve zavisi od dogovora njenih zaposlenih i vlasnika.

Knežević je, u izjavi medijima posle današnjeg sastanka, dodao i da nije bilo kontakata vlasnika sa predstavnicima Vlade Srbije "Nažalost nisu nikada kontaktirali s vladom. Mi smo više puta to pokušavali, a prošlog puta smo na sastanku od direktora tražili kontakte, pošto ih on ima sa vlasnicima. Tražili smo adrese i nismo ih dobili. Imamo obećanje da će to biti danas", rekao je Knežević.

foto: Marina Lopičić

Kako je Knežević objasnio, Goša duguje oko 512 miliona dinara za poreze i doprinose.

"Mi ne bismo otpisivali dug, nego bismo, u skladu sa zakonom, mogli da napravimo reprogram obaveza prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi. Takav zaključak bih predložio vladi i to tek u slučaju da Goša počne da radi, da se radnici vrate na posao i ako imamo garancije da mogu da isporuče robu dobavljačima", poručio je Knežević.

Kako je dodao, postoji realna perspektiva za Gošu, poput barter aranžmana sa Iranom ili eventualne saradnje sa smederevskom Železarom.

"Goša je dobar brend, ali sve zavisi od toga da li će oni (radnici i vlasnici) da se dogovore. Oni moraju da ispunjavaju svoje obaveze, i tek onda će država ući u reprogram potraživanja", rekao je Knežević.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar je rekao da bi sutra trebalo da budu poznate informacije o eventualnom dogovoru radnika i direktora kompanije. Ukoliko budu mogli da stupe u kontakt sa vlasnicima predstavnici Ministarstva uputiće im dopis današnjeg sastanka.

"Navešćemo im perspektive Goše i obaveze koje imaju prema zaposlenima i Srbiji, pa ćemo da vidimo kako će reagovati", rekao je Knežević.

Knežević je rekao da osim toga država više ništa ne može da učini, i podsetio da je monitoring nad kompanijom završen 2009.

"Tadašnji vlasnik ispunio je sve obaveze, i više od toga. Zaposlio je više od 300 ljudi nego što je bilo predviđeno ugovorom. Napravio je investiciju više od dva miliona nego što je predviđeno ugovorom. I tada su izašli iz monitoringa države", objasnio je Knežević.

.

foto: Marina Lopičić

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika Fabrike šinskih vozila Goša Milan Vujičić rekao je danas, posle sastanka sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, da je ponuda Vlade izuzetno korektna za radnike, a da sada sve zavisi od generalnog direktora fabrike u vezi novca koji treba da se isplati zaposlenima.

Vujičić je, novinarima, kazao da je došlo do velikih pomaka nakon sastanka predstavnika radnika, rukovodstva fabrike i ministra Kneževića.

"Ono što je država mogla da odradi ona je uradila. Imamo vagone za Hestil Smederevo koje smo ponudili Železari da otkupe. Sutra će doći da vide kakvi su. Oni hoće da kupe određen broj vagona", objasnio je on.

Vujičić je kazao da, kada je reč o SDPR, nakon razgovora sa ministrom, doneta odluka da ponovo rade sa Gošom.

"Ako uspemo da prodamo Irancima, preko SDPR, vagone završili smo veliki posao", uveren je on.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vujičić ističe da ostaje samo da se postigne dogovor sa generalnim direktorom kolika će biti finansijska inekcija koji bi njegov pretpostavljeni mogao da da, da bi fabrika mogla da krene sa radom.

"Sve zavisi od finansijske injekcije, sve ostalo smo dogovorili. Čak i oko reprograma dugovanja za socijalno i penzijsko. Ako se obistini sve biće to povoljno za našu firmu", kaže on.

Vujičić je objasnio da u Goši postoji 11 vagona, koji su sačuvani, i da će iz Železare doći da ih pogledaju i kupe koliko im treba, ali i da postignu dogovor o daljoj saradnji.

"Iz ovog dogovora sa Kneževićem možemo da prekinemo štrajk, ali ta odluka zavisi i od toga koliko će generalni direktor ponuditi da se plati novca radnicima. Ponuda ispred Vlade izuzetno je korektna za nas radnike Goše", podvukao je on.

Rekao je da štrajkački odbor do sada nije donosio nijednu odluku bez razgovora sa radnicima, i da će to uraditi i ovaj put.

foto: Marina Lopičić

"Nadam se kompromisu sa rukovodstvom", zaključio je Vujičić.

Radnici Goše su već gotovo četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža.

U Goši ima 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika.

Glavni zahtev Štrajkačkog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od maja 2015.

U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara.

Na sastancima se razgovara i o reprogramu duga državi od 512 miliona dinara, za doprinose. U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara.

"Gošu" je privatizovala 2007. godine slovačka firma ŽOS Trnava, a sadašnji vlasnik je Lisnart holdings limitid sa Kipra.

Radnici sumnjaju da je u reč o istom vlasniku, koji je preprodao Gošu jednom od svojih preduzeća.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Vladimir Šporčić, Marina Lopičić, Tanjug/Sava Radovanović)

ŠTRAJK U GOŠI Radnici: Vlasnik laže da će nas spasti od gladi!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću,konačno si priznao,da je za tebe ljudski život bezvredan!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...