Najnovije vesti

OPADA BROJ ZAŠTIĆENE DECE: MMR vakcinu 2016. primilo 81 odsto mališana u Srbiji
Foto: AP/Ilustracija

Podaci Instituta Batut

OPADA BROJ ZAŠTIĆENE DECE: MMR vakcinu 2016. primilo 81 odsto mališana u Srbiji

Društvo

BEOGRAD - Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da je opao broj dece zaštićene MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja.

Prema tim podacima, tokom prošle godine u Srbiji je MMR vakcinom vakcinisano 81 odsto mališana, u centralnom delu 78,2, a u Vojvodini 89 odsto.

MMR vakcina daje se u drugoj i sedmoj godini života, a kada je u pitanju revakcinacija ona je sprovedena 91,1 odsto u celoj zemlji.

foto: Zorana Jevtić

Kako navodi list, za kolektivni imunitet, potrebno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva, a čak 80 odsto okruga od 25 u našoj zemlji, nije imalo potrebni procenat vakcinisanih da bi se smatrali zaštićenim.

U Beogradu je vakcinisano 65,2 odsto, a najniži obuhvat na nivou opštine zabeležen je u Starom gradu, 35,3 odsto.

Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, objašnjava da je važno da se u vrtićima sprovede imunizacija.

"Opasnost od epidemije se povećava sa smanjenjem imunizacije, pa ako ostavimo stvari ovakvim kakve jesu, postoji veliki rizik da boginje koje su nedavno u Rumuniji odnele 23 života, na jesen stignu i kod nas. Kada se pojave infekcije, najopasnije je da uđu u vrtiće jer ako se deca ne vakcinišu rizik se povećava 10 puta", tvrdi Kon.

"Vakcina štiti pojedinca koji je primi, ali štiti indirektno i zajednicu. Ako je dovoljno visok procenat dece vakcinisan, onda nema kuda zaraza da se širi. Čak i ako neko dođe i donese virus, tesko da će nekoga da zarazi. Vakcina je delotvorna i visokobezbedna", tvrdi dr sc. med. Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...