Venčanje iza rešetaka iz ljubavi ili zbog olakšica ?

Venčanja u zatvorima

Venčanje iza rešetaka iz ljubavi ili zbog olakšica ?

Društvo -
Na sklapanje braka u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija češće se odlučuju muškarci koji čine 99 odsto populacije u zatvorima

BEOGRAD - U zatvorima širom Srbije u prošloj godini je, prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, bilo 19 venčanja, a stručnjaci smatraju da osuđenici sudbonosno "da" izgovaraju iz ljubavi, ali i zbog olakšica koje bračni život donosi "iza rešetaka".

"Venčanja se odobravaju svim osuđenim licima koja podnesu molbu i izraze želju da se venčaju za vreme izdržavanje kazne", rekla je Zorana Vučićević iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ukazujući da osobe koje se nalaze u pritvoru takav zahtev upućuju istražnom sudiji.

Ona je navela da je pre zvaničnog zakazivanja neophodno da osuđeno lice obavesti Upravu zatvora o svojoj nameri, kao i da navede ime budućeg supružnika, ali i imena kumova i datum kada želi da ceremonija bude obavljena.

"Potom Uprava zatvora poziva matičara iz nadležne opštine koji dolazi u zatvor i zvanično sklapa brak", rekla je Vučićevićeva i dodala da nakon venčanja mladenci imaju pravo na bračnu posetu u trajanju od tri sata u sobama posbno predviđenim za takve susrete koje zatvorenici i žargonu nazivaju "sobama za ljubav" ili "ljubavnim sobama".

Prema njenim rečima, oženjeni zatvorenici imaju pravo na četiri bračne posete godišnje.

Razlozi za sklapanje braka iza rešetaka mogu da budu razni, kaže asistent na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Goran Jovanić i dodaje da se radi o ljudima koji, zbog izdržavanja zatvorske kazne, nisu drugačiji.

On smatra da se lica koja služe kazne zatvora odlučuju da stanu na "ludi kamen" zbog ljubavi, ali da motiv često može da bude i dodatna korist, odnosno određene privilegija poput češćih poseta bračnog partnera.

Prema njegovim rečima, na sklapanje braka u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija češće se odlučuju muškarci koji čine 99 odsto populacije u zatvorima.

Jovanić smatra i da brakovi sklopljeni "iza rešetaka" mogu da uspeju, ali da sve, ipak, zavisi od ljudi, odnosno od kvaliteta i motiva veze.

"Sve zavisi od kvaliteta odnosa, kao i u životu van zatvora", rekao je Jovanić.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u 2010. godini sudbonosno "da" izgovoreno je šest puta u Kazneno-popravnom zatvoru Zabela, dva puta u KPZ Niš i jednom u KPZ Sremska Mitrovica, kao i po tri puta u okružnim zatvorima u Beogradu i Čačku i po jedan put u OZ Leskovac, Novi Sad, Užice i Zrenjanin.

U centru pažnje javnosti bila su zatvorska venčanja "žestokog momka" Kristijana Golubovića, za koga su pojedini mediji javili nedavno da će biti razveden, i člana "zemunskog klana" Dušana Maričića Gumara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track