Bugarin: Smanjiti troškove privrede i podstaknuti izvoz

PKS

Bugarin: Smanjiti troškove privrede i podstaknuti izvoz

Društvo -
Mere koje nova vlada treba najhitnije sprovesti su: smanjenje troškova poslovanja privrede, obezbede jeftiniji izvori kapitala i da se finansijski podstaknu izvozno orjentisana preduzeća

BEOGRAD- Najhitnije mere koje nova vlada treba da donese da se zaustavi pad privrednog rasta, izvoza i usporavanje celokupne privrede, jesu potpuno drugačija finansijska arhitektura, da se smanje troškovi poslovanja privrede, obezbede jeftiniji izvori kapitala i da se finansijski podstaknu izvozno orjentisana preduzeća, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKB) Miloš Bugarin.

Ekonomski pokazatelji u Srbiji ukazuju da je nama neophodan nastavak saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a ukoliko ne želimo nastavak saradnje, onda moramo da se pridržavamo fiskalne discipline i već dogovorenih mera sa Fondom, da bi održali spoljni kredibilitet, upozorio je Bugarin.

Srbija ima negativni trend rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je u prvom kvartalu ove godine pao 1,3 odsto i najverovatije će se smanjiti za još 1,3 odsto u drugom kvartalu, upozorio je Bugarin i podsetio da smo u prvom kvartalu 2012. godine imali pad industrijske proizvodnje od 5,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prioritetno je da se zaustave ti negativni trendovi u srpskoj privredi, rekao je Bugarin i dodao da su uzroci već identifikovani kao što su razna fiskalna i parafiskalna opterećenja i druge nepotrebne prepreke, koje treba ukloniti da se olakša poslovanje privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track