BRANISLAV LEČIĆ ZA KURIR: Gušenjem medija nam ubijaju decu!
Foto: Marina Lopičić

Intervju nedelje, potpredsednik Demokratske stranke i glumac

BRANISLAV LEČIĆ ZA KURIR: Gušenjem medija nam ubijaju decu!

Društvo -

To ne radi nijedna ozbiljna vlast, kao ni čovek koji je svestan svog političkog zadatka. Mi umesto toga imamo gušenje i streljanje, koji se vrše prozivanjem i targetiranjem. Ćutanje nije rešenje, to je put u poniženje, strah i ropstvo

Potpredsednik DS i glumac Branislav Lečić ocenjuje pola decenije vladavine naprednjaka, govori o najavljenom unutrašnjem dijalogu o Kosovu, ujedinjenju opozicije, zloupotrebi državnih institucija u obračunu vlasti s neistomišljenicima... Kaže da je pet godina na vlasti veliki korak za Vučića, a dva koraka unazad za Srbiju. Jednom rečju, mnogo je Vučića, a malo Srbije.

Kako vidite priču predsednika Srbije o unutrašnjem dijalogu o Kosovu?

- To je njegova udica za podelu odgovornosti, ali može ispasti samo udica na koju će se sam upecati, a onda će ga pojesti velika riba. Da bi tog dijaloga uopšte bilo, moraće da se definiše ko u njemu učestvuje, ko i s kim priča. I to će biti najvažniji test ne samo za Vučića nego i za celo društvo. Biće to i Vučićev i naš Rubikon. A nadam se da se svi slažemo da je Srbija važnija od svih Vučića i domaćih i stranih.

Da li opozicija treba da učestvuje u tom dijalogu?

- Opozicija za svaku vrstu razgovora treba najpre da postavi uslove, a jedan je svakako oslobađanje medija i mogućnost da taj dijalog bude javno dostupan svima. Takođe, mora da dođe i do ukidanja one vrste rečnika kojim se vlast dosad obraćala opoziciji. Opoziciju moraju uvažiti kao drugu stranu vlasti i samo u harmoniji između pozicije i opozicije taj dijalog može vredeti. U suprotnom, to je unutrašnji monolog.

Šta treba da budu ključne teme razgovora o Kosovu?

- U tom dijalogu se, ukoliko bude ozbiljan, moraju uzeti u razmatranje sve opcije, te razgovarati o tome kako da se postavimo ne bi li kao država dobili maksimum, a to je, na prvom mestu, zaštita naših građana na Kosovu. Otcepljenje Kosova od Srbije niko ne može da se potpiše, to je u suprotnosti s našim Ustavom i zakonima, ali sigurno da se može omogućiti zajednički život Srba i Albanaca.

Da li vam se čini kao da smo prešli na predsednički sistem vlasti gde se preuzimaju dužnosti koje predsedniku ne pripadaju po Ustavu?

- Ovo postaje privatna država. Nikakav Ustav neće „vlasnika“ sprečiti da gazi cveće mlade srpske demokratije.

Koliko je Ana Brnabić samostalna u ulozi premijera?

- Niko iz tima „vođe“ nije samostalan, to je najnepoželjnija stvar u njegovoj okolini. Suviše je rano procenjivati Anu Brnabić, ali očigledno je, po Vučićevom ponašanju, da je ona instumentalizovana.

Nedavno je otkriveno kako vlast zloupotrebljava bezbednosne službe, poput BIA, u obračunu s političkim protivnicima i neistomišljenicima. Koliko je to opasno?

- BIA, policija, vojska, sudovi i druge institucije od društvenog i opšteg značaja moraju da probude ličnu i profesionalnu odgovornost i da ne dozvole nijednoj vlasti da krši ljudska, civilizacijska i profesionalna pravila. Stalno treba imati u vidu da je svaka vlast promenljiva i da će nekad odgovarati svaki pojedinac, bez obzira na to što će se možda braniti time da ga je vlast naterala da postupa suprotno Ustavu i zakonu ili da se pak bojao za svoju egzistenciju. Ozbiljna država morala bi da traži odgovornost svih koji rade van okvira profesionalne odgovornosti.

Na čelu BIA je Bratislav Gašić, koji je funkcioner vladajuće stranke.

- Vreme je da BIA počne da razmišlja o opstanku države i nacije, a ne da štiti nekoga na vlasti. Pa čak i da vlast želi da je upotrebi za neke svoje ciljeve - a vidimo da ona ima takve ambicije - ljudi unutar agencije moraju da znaju koja je njihova funkcija u društvu. Vlast koja želi da privatizuje državu i narod mora da bude sprečena u tome. To je zadatak BIA, ali i drugih, poput VBA, pa na kraju i svih čestitih građana. Nije Srbija ničija privatna prćija, ovo je zemlja svih nas.

Da li i vi imate utisak da su nezavisne institucije planski uništavane - pravosuđe, tužilaštvo, sada i institucija ombudsmana?

- Naravno. Sve institucije su pod pritiskom i to je toliko očigledno da je već postalo smešno. Svaka totalitarna vlast pokušava da sve začepi kako do javnosti ne bi došle informacije koje bi mogle da je diskvalifikuju ili kompromituju.

foto: Marina Lopičić

„Adrija medija grupa“ i njen predsednik Aleksandar Rodić poslednjih nedelja su pod strahovitim pritiscima vlasti. Zašto je vlast toliko brutalna prema medijima koji je kritikuju i pišu o njihovim mahinacijama i neispunjenim obećanjima?

- Disonantni tonovi uznemiruju, teraju na promišljanje, buđenje i preduzimanje koraka ka nekoj akciji. Zato apsolutista želi totalnu kontrolu - prvo medijsku, pa institucionalnu i na kraju ličnu. I zato je, kao što vidimo, spreman i lično da napadne. To je vrhunac neosećajnosti, zato što kad s vlasti bilo koga prozoveš, ti tu osobu postavljaš kao metu. To ne radi nijedna ozbiljna vlast, kao ni čovek koji je svestan svog političkog zadatka, a to je oslobađanje građana. No, mi umesto toga imamo gušenje i streljanje, koji se vrše prozivanjem i targetiranjem. A ko god uskraćuje slobodu štampe, mišljenja i kritike, on nam ubija decu. Ćutanje nije rešenje, to je put u poniženje, strah i ropstvo.

Razgovarao Boban Karović

Za istoriju

VLADAVINA DEMONA

Kako će ovo vreme biti upisano u istoriji?

- Ovo je surogat demokratije. Suviše je autoritarnog, partokratskog i egomanijačkog srozavanja ove napaćene zemlje i naroda. Prosvećena Srbija može biti samo demokratska, jer je, zahvaljujući našoj egonezrelosti i nepostojanju bilo kakve strategije opstanka i napretka, izgubljeno poverenje u prosvećeni apsolutizam. Zemaljski bogovi su već odavno mrtvi, danas vladaju samo demoni.

O opoziciji

MORAMO DA SE UJEDINIMO

Može li opozicija zajedno na beogradske izbore?

- Opozicija mora da se ujedini. Epicentar tog ujedinjenja je DS, koji je jedino sposoban da tako nešto obavi. Uslov su demokratska i evropska orijentacija i mislim da do ujedinjenja može doći sa Sašom Jankovićem, Borisom Tadićem, Zoranom Živkovićem i Vukom Jeremićem. I Saša Radulović bi trebalo da bude deo toga, ali on je osobenjak i pitanje je da li on sebe možda vidi samog u odnosu i na poziciju i na opoziciju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal: Surčinci imali svog čoveka u MUP Srbije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track