Najnovije vesti

DUGME ZA SPAS: 60 panik tastera za domove zdravlja i centre za socijalni rad
Foto: Profimedia

Posle serije nezapamćenih zločina

DUGME ZA SPAS: 60 panik tastera za domove zdravlja i centre za socijalni rad

Društvo

BEOGRAD - Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost obezbedilo je panik tastere za 60 Centara za socijalni rad i zdravstvenih ustanova, a savetnica potpredsednice vlade Branka Drašković danas je o njihovoj podeli i primeni razgovarala s predstavnicima 30 domova zdravlja.

Kako je navela, to je veoma efikasno sredstvo u borbi protiv nasilja u porodici jer, zaposleni u centrima za socijalni rad koji se nađu na udaru nasilnika mogu odmah pritiskom na taster da alarmiraju najbližu stanicu policije.

foto: Damir Dervišagić

U izjavi je kao ključne aktivnosti Koordinaciog tela za rodnu ravnopravnost navela one kojima se ekonomski osnažuju žene, ali da tu spada i rad s ranjivim kategorijama, mada, primećjuje, u poslednje vreme, zbog intenzivnog porasta nasilja sa tragičnim ishodima, u fokusu je borba protiv nasilja i primena svih mogućih mehanizama prevencije.

Stav je, dodaje, da svi zaposleni u Srbiji, i muškarci i žene, na svojim radnim mestima moraju da se osećaju sigurno i bezbedno.

foto: Dragana Udovičić

"Tragajući za rešenjima, ispostavilo se da su panik tasteri, kao tehnička mera bezbednosti, veoma efikasni, a takođe, ta mera u svetu daje izvanredne rezultate. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Agencijom UN Women, obezbedilo je panik tastere za 30 domova zdravlja, a upravo danas imamo sastanak sa direktorima tih domova, koji su izrazili veliko zadovoljstvo zbog takve akcije", rekla je Drašković.

Takođe, kako kaže, već je uspostavljena komunikacija sa lokalnim samoupravama i panik tasteri, kao tehnička mera bezbednosti, naći će se i u centrima za socijalni rad.

"Naravno, ova naša aktivnost je model i nadamo se da će u budućnosti država preuzeti tu vrstu obaveze, a ovo je poziv i nadležnim ministarstvima da se sistemski rešava taj problem i da se u budućnosti panik tasteri nađu i u centrima za socijalni rad, u zdravstvenim ustanovama i svuda gde je potrebno", rekla je Drašković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...