PREŽIVEO PAKAO U GORAŽDEVCU: I dan-danas čujem rafale sa Bistrice
Foto: Dragana Udovičić

TUGA

PREŽIVEO PAKAO U GORAŽDEVCU: I dan-danas čujem rafale sa Bistrice

Društvo -

Bio sam šest dana u komi, imao sam četiri operacije glave. Porodica mi daje snagu, a bio bih najsrećniji da se skućim, priča Bogdan Bukumirić

Bogdan Bukumirić je 2003. godine, kao petnaestogodišnjak, preživeo napad albanskih terorista na srpsku decu u Goraždevcu. Lekari su mu davali samo četiri odsto šanse za život, ali on je pobedio.

Od tada gotovo svakodnevno, kaže, čuje rafale koji su pokosili decu na kupanju u Bistrici. Ti rafali su bili smrtonosni za njegove drugare - Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).

- Jauci, vrisak, kuknjava, plač - seća se Bogdan tog kobnog 13. avgusta.

On kaže da posledice oseća i danas.

foto: Dragana Udovičić

Pogođen s osam metaka

- Boli to što ne znamo ko je zločinac koji je tako svirepo ispalio kišu metaka na nevinu decu. Zločinci su svima nama uništili budućnost, a nijedan nije otkriven ni posle 14 godina. Zašto? Taj bol je neopisiv. To me više boli nego rane i sve teške operacije koje sam imao na glavi - priča Bukumirić za Kurir i dodaje:

- Oporavljam se, oženio sam se 2014. i dobio dvoje dece. Porodica mi je velika podrška, oni mi daju snagu da idem dalje, da budem srećan. Ipak, nesrećan sam što nema pravde za nas žrtve. Međunarodna zajednica nije učinila dovoljno kako bi se otkrili počinioci, a govorili su da će „prevrnuti svaki kamen“ kako bi našli zločince. Pante i Ivana nema, to jako boli... Ja se svakog dana setim svega iako pokušavam da to ne primete ljudi oko mene.

Bogdan je pogođen sa osam metaka. Nakon ranjavanja prevezen je u Peć, zatim u Kosovsku Mitrovicu, pa u Beograd na VMA. Ostao je bez slezine i dela lobanje. Bubreg nema od rođenja.

- Kada sam dovezen na VMA, u organizmu sam imao 1,4 litra krvi od mogućih 5,5. U komi sam bio šest dana, imao sam četiri operacije na glavi - navodi Bogdan.

foto: EPA

Hrabri momak

Ovaj hrabri momak godinama živi u Beogradu, od države je 2004. dobio stan na korišćenje.

- Imam problem jer svake godine moram da potpisujem ugovor za stan. Nudili su mi da ga otkupim, ali nisam imao novac. Najsrećniji bih bio da mogu da rešim stambeno pitanje.

Morbidno

ALBANCI UZ MUZIKU SLAVILI MASAKR

Nakon nesreće, nekoliko ranjenih prevezeno je u bolnicu u Peći, gde su mahom bili Albanci.

- Oni su se tamo veselili, i osoblje i pacijenti, puštali su glasnu muziku, radovali se zbog onoga što nam se dogodilo. Zamislite, na živu ranu su hteli drugaru Đorđu i drugarici Dragani da stave gips. Strašno - navodi Bogdan.

Kurir / Boban Karović

Foto: Dragana Udovičić, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Neviđena pljačka! Evo gde je završilo 7.000.000 evra građana Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track