Najnovije vesti

TREBA VAM POSAO: Produžen rok za prijem profesionalnih vojnika saniteta
Foto: Vojska Srbije

Do Popune upražnjenih mesta

TREBA VAM POSAO: Produžen rok za prijem profesionalnih vojnika saniteta

Društvo

BEOGRAD - Prijem profesionalnih vojnika sanitetske službe nastavlja se do popune upražnjenih mesta, a sva lica zainteresovana za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka u septembarskoj klasi potrebno je da se prijave u centar Ministarstva odbrane prema opštini stanovanja zaključno sa 21. avgustom.

Nakon završenog dobrovoljnog služenja vojnog roka, zainteresovanim profesionalnim vojnicima - medicinskim tehničarima opšteg, pedijatrijskog i ginekološko-aušerskog smera, laboratorijskim tehničarima zdravstvene struke i farmaceutskim tehničarima, biće omogućen prijem u službu u vojnozdravstvene ustanove u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, uključujući i Vojnomedicinsku akademiju.

Trenutno se na obuci u Nišu nalazi 40 lica koji će od 1. septembra biti upućeni na kolektivnu obuku u Vojnomedicinsku akademiju, navodi se u saopštenju VMA.

Na dobrovoljno služenje vojnog roka upućuju se lica rođena 1988. godine i mlađa, a za upućivanje na dobrovoljno služenje i prijem u profesionalnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika sanitetske službe, pored opštih uslova lica moraju imati završenu srednju medicinsku školu za zanimanja koja se traže za prijem i položen stručni ispit.

Dobrovoljno služenje vojnog roka traje šest meseci.

Prvih mesec i po dana opšta vojna obuka u nekom od centara za obuku (Sombor, Valjevo ili Leskovac) gde se prijavljena lica upućuju po teritorijalnom principu, a posle toga sledi mesec i po dana specijalističke obuke za sanitetsku službu u Četi za obuku vojnika logistike u Nišu.

Posle završene obuke u Nišu vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka se upućuju tri meseca u jednu od vojnozdravstvenih ustanova na kolektivnu obuku (Vojnomedicinsku akademiju, Vojnu bolnicu Niš, Vojnomedicinski centar Novi Sad i Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd), da bi po završetku dobrovoljnog služenja vojnici bili u potpunosti osposobljeni za rad u sistemu vojnog zdravstva.

Po potpisivanju prvog ugovora, profesionalni vojnici dobijaju čin razvodnika, a kasnije napreduju u viši čin destara i mlađeg vodnika na osnovu vremena provedenog u službi i završetka kurseva predviđenih za dalje napredovanje. Rad u vojnozdravstvenim ustanovama omogućava stalno stručno usavršavanje, mogućnost učešća u mirovnim misijama u inostranstvu, kao i studije za strukovne medicinske sestre na Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li je moguće?! Srbi za milione evra daju podršku Haradinaju!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...