Najnovije vesti

DODIROM ČINIO ČUDA I LEČIO SLEPE: Danas slavimo Svetog mučenika Lavrentija, evo šta treba da učinite za njegovu milost
Foto: Sr.wikipedia Printscreen

Veliki čudotvorac

DODIROM ČINIO ČUDA I LEČIO SLEPE: Danas slavimo Svetog mučenika Lavrentija, evo šta treba da učinite za njegovu milost

Društvo

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 23. avgusta, slave Svetog mučenika Lavrentija arhiđakona.

 

Predanje veli da je poreklom bio iz Albasete u Španiji i učenik tadašnjeg arhiđakona Siksta. Kao rizničar i crkveni blagajnik preneo je sve crkvene dragocenosti u dom udovice Kiriakije, kojoj je stravične glavobolje izlečio dodirom ruku, a jednom slepcu povratio vid.

 

Car Dekije je bio rešen da uništi hrišćanstvo i papa Sikst je ubrzo izveden na sud sa svoja dva đakona Felikisimom i Agapitom. Kada su ih poveli u tamnicu Lavrentije se obratio učitelju: "Kuda ideš, oče, bez sina? Kuda, arhijereju, bez arhiđakona tvoga?".

Papa ga je utešio prorekavši da će i on podneti za Hrista još veće muke, te da će kroz tri dana poći za njim. Pošto su ga uhvatili, rimski  prefekt mu je dao rok od tri dana da preda crkveno blago, a on ga je podelio siromasima.

 

Kada je bačen u tamnicu, tu je sreo dugogodišnjeg čuvara Lukilija, kog je izlečio od slepila. 

 

Mučenik Lavrentije predao je dušu Bogu pošto je osuđen na udaranje kamenjem po licu i lancem. Drugo predanje kaže da su ga spalili, a da je on u jednom trenutku čak rekao: Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite. Naši stari su verujovali da se baš zbog toga na ovaj dan valja što više smejati. 

 

Međutim, ovo nije jedini običaj vezan za njegovo ime - na njegov dan planetu obično zaspe kiša meteora koje često nazivaju suzama Svetog Lavrentija. Ovog sveca slave sve vere, a veruje se ko god večeras vidi zvezdu padalicu, ovaj svetac ispuniće mu jednu želju. 

 

(Kurir.rs/Wikipedia/Foto: sr.wikipedia printscreen)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...