Najnovije vesti

MOŠTI OVOG ČUDOTVORCA IMAJU ISCELITELJSKU MOĆ, DANAS GA SLAVIMO: Žene, ovog se odrecite da izbegnete nesreću do kraja života
Foto: Filip Plavčić

Upokojio se sa Jevanđeljem u rukama

MOŠTI OVOG ČUDOTVORCA IMAJU ISCELITELJSKU MOĆ, DANAS GA SLAVIMO: Žene, ovog se odrecite da izbegnete nesreću do kraja života

Društvo

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog mučenika i arhiđakona Evploa.

 

Bio je đakon u Katani Sicilijskoj kada je car Dioklecijan poslao vojvodu Pentagura da baš tu uništi hrišćane. Pošto ih nije našao jer su se svi posakrivali neko je optužio Evpla da ide unaokolo s nekakvom knjigom koju čita hrišćanima - to je bilo Jevanđelje.

 

Rimljani su ga uhvatili i sa knjigom obešenom oko vrata poslali u tamnicu, gde je bio mučen, a potom i pogubljen.

 

Kad su ga izveli na gubilište Evplo je otvorio Sveto Jevanđelje i čitao je iz njega dugo narodu. Mnogi su tada, slušajući ga, prešli u Hristovu veru. 

 

Posečen je 304. godine, a narod veruje da su mu mošti čudotvorne i da leče verujuće.  Nakon 7 dana gladovanja predali su ga na muke. Silno su ga tukli gvozdenim motkama, a on im se rugao: „Ove su muke za mene kao paučina, nađite neke ljuće“.

 

Veruje se da žene, odmah ujutru, na njegov dan, moraju da se pomole ovom svetitelju, a da je greh gordosti ono čega se moraju odreći da bi izbegle nesreću koja će ih pratiti do kraja života.

 

(Kurir.rs/Wikipedia/Foto: Filip Plavčić)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
Radovi u Hramu Svetog Save

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...