MOŠTI OVOG ČUDOTVORCA IMAJU ISCELITELJSKU MOĆ, DANAS GA SLAVIMO: Žene, ovog se odrecite da izbegnete nesreću do kraja života
Foto: Filip Plavčić

Upokojio se sa Jevanđeljem u rukama

MOŠTI OVOG ČUDOTVORCA IMAJU ISCELITELJSKU MOĆ, DANAS GA SLAVIMO: Žene, ovog se odrecite da izbegnete nesreću do kraja života

Društvo -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog mučenika i arhiđakona Evploa.

Bio je đakon u Katani Sicilijskoj kada je car Dioklecijan poslao vojvodu Pentagura da baš tu uništi hrišćane. Pošto ih nije našao jer su se svi posakrivali neko je optužio Evpla da ide unaokolo s nekakvom knjigom koju čita hrišćanima - to je bilo Jevanđelje.

Rimljani su ga uhvatili i sa knjigom obešenom oko vrata poslali u tamnicu, gde je bio mučen, a potom i pogubljen.

Kad su ga izveli na gubilište Evplo je otvorio Sveto Jevanđelje i čitao je iz njega dugo narodu. Mnogi su tada, slušajući ga, prešli u Hristovu veru.

Posečen je 304. godine, a narod veruje da su mu mošti čudotvorne i da leče verujuće. Nakon 7 dana gladovanja predali su ga na muke. Silno su ga tukli gvozdenim motkama, a on im se rugao: „Ove su muke za mene kao paučina, nađite neke ljuće“.

Veruje se da žene, odmah ujutru, na njegov dan, moraju da se pomole ovom svetitelju, a da je greh gordosti ono čega se moraju odreći da bi izbegle nesreću koja će ih pratiti do kraja života.

(Kurir.rs/Wikipedia/Foto: Filip Plavčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Radovi u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track