Saradnja Srbije i Kine u zdravstvu
Foto: KURIR

Saradnja Srbije i Kine u zdravstvu

Društvo -
Osnivanje Komiteta podrazumeva razmenu stručnjaka, s posebnim osvrtom na iskustvo Kine u oblasti tradicionalne medicine, rekao ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković

BEOGRAD - Ministarstva zdravlja Srbije i Kine osnovaće Komitet za saradnju za čiji rad će obe zemlje ovlastiti po dva člana, saopštili su danas u Vladi Srbije predstavnici dva ministarstva.

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković rekao je da je predlog o osnivanju Komiteta rezultat implementacije Memoranduma o saradnji dve zemlje u oblasti zdravstva. Srbija i Kina su taj memorandum potpisale 14. jula 2010. godine.

Predstavnici Ministarstva zdravlja Kine će u Srbiji boraviti tri dana, a prema rečima Stankovića, danas je razgovarano o bilateralnoj saradnji u oblasti zdravstva, o reformi zdravstvenog sistema i implementaciji Memoradnuma o saradnji.

"To podrazumeva razmenu stručnjaka, s posebnim osvrtom na iskustvo Kine u oblasti tradicionalne medicine", rekao je Stanković i istakao da se razgovaralo i o pomoći kineskih stručnjaka u lečenju petoro dece iz Srbije obolele od Batenove bolesti, a koja će u narednih šest meseci ići na lečenje u Kinu.

Zamenik kineskog ministra zdravlja Vang Guokjang će sutra u Srpskom lekarskom društvu održati predavanje o tradicionalnoj medicini, dodao je Stanković.

Vang je istakao da je razgovor sa srpskim ministrom zdravlja bio uspešan i da su se dogovorili o mehanizmima za sprovođenje saradnje Srbije i Kine u oblasti zdravstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja