DA LI STE DOVOLJNO HRABRI I SPRETNI ZA OVAJ POSAO, TESTIRAJTE SE: Postani spasilac Gorske službe, prijava do 15. septembra
Foto: Beta/Gorska služba spasavanja Srbije

Obuka na Staroj planini

DA LI STE DOVOLJNO HRABRI I SPRETNI ZA OVAJ POSAO, TESTIRAJTE SE: Postani spasilac Gorske službe, prijava do 15. septembra

Društvo -

BEOGRAD - Testiranje kandidata za osnovni kurs Gorske službe spasavanja Srbije održava se u 11 gradova širom zemlje, a prijave se mogu podneti do 15. septembra, saopšteno je danas iz te službe.

Testiranja se održavaju u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kruševcu, Nišu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Raški i Pirotu.

Detalji vezani za kriterijume fizičke spreme koji moraju biti ispunjeni na uvodnom testiranju, kao i za trajanje i strukturu kursa nalaze se na internet stranici Gorske službe spasavanja Srbije gss.rs/kurs.

foto: Beta/Gorska služba spasavanja Srbije

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak te službe. Osnovali su je 1952. godine iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši.

U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente... U saopštenju je navedeno da je dijapazon aktivnosti spasilaca veoma širok: obavljaju traganje i spasavanje na skijaškim terenima, u opštim planinskim uslovima, obavljaju spasavanje iz jama, pećina i stena.

U svojim redovima imaju spasioce koji su sertifikovani za helikoptersko spasavanje, spasilačke pse, a vrše i spasavanje u urbanim uslovima, u slučaju elementarnih katastrofa, kao što je bio slučaj tokom prošlogodišnjih majskih poplava, kada su spasioci evakuisali i medicinski zbrinuli oko 1.200 stanovnika iz područja ugroženih poplavama.

Godišnje spasioci imaju preko 1.000 saniranih povreda na skijalištima i nepristupačnim planinskim terenima i oko 50 spasilačkih intervencija (pretraga i spasilačkih akcija) u svim delovima zemlje, piše u saopštenju. Tokom godine spasioci obezbedjuju više od 100 planinarskih akcija, takmičenja u planinskom biciklizmu, orijentaciji, avanturističkih trka i sva ostala dešavanja koja nose odredjenu dozu rizika.

Obuka se održava tokom oktobra na Staroj Planini u periodu od 13. do ; 22. oktobra plus jedan vikend, dok na kraju sve polaznike očekuje završno polaganje u Beogradu.

Polaznici na kursu stiču osnovna znanja koja su im neophodna kako bi bili spremni da se odazovu pozivu službe i pruže pomoć onima kojima je potrebna.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Gorska služba spasavanja Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track