PODVIG LEKARA SA VMA POSLE OPERACIJE KOJA JE TRAJALA 7 SATI: Evo šta su naši vrhunski hirurzi uspeli da urade!
Foto: Nebojša Mandić

SVAKA ČAST

PODVIG LEKARA SA VMA POSLE OPERACIJE KOJA JE TRAJALA 7 SATI: Evo šta su naši vrhunski hirurzi uspeli da urade!

Društvo -

Reimplantacija leve šake pacijenta koji je imao traumatsku povredu parcijalne amputacije šake u nivou ručnog zgloba uspešno je urađena na Vojnomedicinskoj akademiji.

Kako je navedeno u saopštenju VMA, pacijentu starom 28 godina urađeno je uspostavljanje arterijske i venske cirkulacije, on je u dobrom stanju i oporavlja se na Klinici za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA.

Sedmočasovni komplikovani hirurški zahvat obuhvatio je rekonstrukciju arterijskih i venskih krvnih sudova venskim autograftovima, kao i nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva u predelu šake i podlaktice, piše u saopštenju.

Kako se ističe, ovo je ujedno prvi korak u procesu rekonstrukcije šake i smatra se posebnim uspehom u struci usled brojnih oštećenja i rizika karakterističnih za hirurško zbrinjavanje posttraumatskih defekata.

Osim visoke stručnosti i bliske saradnje lekara različitih specijalnosti, ovakve povrede iziskuju prilagođavanje kompletnog hirurškog tima neophodnoj brzini u proceni nastale povrede i njenih komplikacija, kao i pripremi za operativni zahvat u veoma kratkom vremenskom roku, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, pacijentu predstoji postoperativni tok, uključivanje specijalista fizikalne medicine i drugih lekara u nastavak lečenja, a u cilju uspešnog uspostavljanja funkcija šake i ukupnog oporavka.

Multidisciplinarni hirurški tim VMA koji je učestvovao u operativnom lečenju pacijenta predvodili su Nikola Ostojić iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, Ivan Marjanović iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, Saša Munitlak iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju i Jasmina Ivić, lekar na specijalizaciji iz plastične hirurgije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track