PISAC DEJAN STOJILJKOVIĆ ZA KURIR: Heroji sa Košara su novi kosovski mučenici
Foto: Dragan Kadić

Bestseler pisac objavio novi roman

PISAC DEJAN STOJILJKOVIĆ ZA KURIR: Heroji sa Košara su novi kosovski mučenici

Društvo -

"Istorija se ponavlja U Srbiji danas ima vitezova i junaka kao što su nekad bili Ivan Kosančić i Toplica Milan. To su naši piloti koji su išli u susret NATO", objašnjava Dejan.

Roman Dejana Stojiljkovića "Olujni bedem" za samo nedelju dana prodat je u 10.000 primeraka, a dolazi pred čitaoce kao nastavak dela "Duge noći i crne zastave".

Nova priča o vitezovima Reda zmaja, o usponu i padu srpske srednjovekovne države i opsadi Niša, smeštena je samo tri godine pre Kosovskog boja.

- "Olujni bedem" se nastavlja tamo gde su stale "Zastave" i donosi mnogo više, ali može da se čita i zasebno. Smatram da je knjiga na višem nivou od prvog dela, ali publika će dati svoj sud - kaže Stojiljković i dodaje:

- Srbi smatraju da je Kosovska bitka najvažnija u našoj istoriji. Međutim, mnogo važnija je bila Marička, jer smo tada izgubili carstvo. Na stranicama ovog uzbudljivog roman upoznajemo kneza Lazara Hrebeljanovića, kao i vojvode Ivana Kosančića, Toplicu Milana i Miloša Obilića. Međutim, glavni junak je sam grad Niš, iz kog je i autor.

foto: Dragan Kadić

- Turski car Murat, kad je video tu tvrđavu, rekao je da ga podseća na nakostrešenog zmaja. Jednostavno, imamo grad u opisu, a njegova duša su ljudi. Turci su ratovali protiv naše vere. Spalili su Svetog Savu, a u Nišu su tragali za moštima Svetog Prokopija - objašnjava pisac. Na kraju razgovora kaže da u Srbiji i danas ima junaka kao što su nekad bili Miloš Obilić i Ivan Kosančić.

- Novi vitezovi su 108 poginulih na Košarama. Oni su novi kosovski mučenici. Naši piloti koji su išli u susret NATO, a i vojnici koji služe u kopnenoj zoni bezbednosti - zaključuje Stojiljković, koji već uveliko radi na sledećem nastavku ovog petoknjižja, u kome će nastaviti priču o životu na dvoru despota Stefana Lazarevića. Propali film

Gaga Nikolić je trebalo da igra kneza Lazara

Stojiljković kaže da je Dragan Bjelogrlić želeo da ekranizuje njegov roman "Duge noći i crne zastave".

- Bjela je pročitao knjigu i tako smo se upoznali. Bila je ideja da Dragan Nikolić igra kneza Lazara i da to bude kruna njegove karijere. Međutim, film nije mogao da se radi jer se Gaga razboleo, a zatim i preminuo.

foto: Dragan Kadić

(Lj.R. Foto: Dragan Kadić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track