VUKAŠIN OBRADOVIĆ, SERGEJ TRIFUNOVIĆ, ANTONELA RIHA PRED USTAVNIM SUDOM: Traže zaštitu od napada i uvreda u medijima
Foto: Printscreen N1

javne ličnosti izložene vređanju

VUKAŠIN OBRADOVIĆ, SERGEJ TRIFUNOVIĆ, ANTONELA RIHA PRED USTAVNIM SUDOM: Traže zaštitu od napada i uvreda u medijima

Društvo -

Grupa novinara, aktivista i javnih ličnosti podneli su žalbu Ustavnom sudu jer je Tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Dragana J. Vućićevića, Željka Mitrovića i urednika još nekoliko medija koji ih su označili kao izdajnike. Nadaju se da će Ustavni sud zaštiti njihova prava.

foto: Printscreen N1

Pre više od godinu dana Informer je novinare Vukašina Obradovića, Antonelu Rihu, Tamaru Skrozu, aktivistu Ilira Gašija i glumce Sergeja i Branislava Trifunovića optužio da su plaćenici EU i SAD, koji treba da prave haos po Srbiji. Sve to u tekstu pod nazivom "Kreće ubijanje Vučića".

Od tada, ova grupa ljudi pokušava da dokaže da se nad njima vrši progon. Tužilaštvo je odbilo njihovu krivičnu prijavu protiv urednika Informera, Pinka i još nekoliko medija. Sada im je ostala još samo jedna instanca kojoj mogu da se žale - Ustavni sud.

foto: Printscreen N1

"Mi smo se u ustavnoj žalbi pozvali na povredu prava na pravično suđenje, povredu prava na jednaku pravnu zaštitu i povredu prava na slobodu izražavanja. Cela ova priča je započela sa idejom da se pruži krivično pravna zaštita ljudima, konkretno javnim ličnostima koje su izložene medijskom progonu i to putem jednog od najtiražnijih dnevnih listova, a potom i na jednoj od najgledanijih televizija", izjavio je advokat Miloš Stojković.

Poručuju da je obaveza države da, kažnjavanjem takvog postupanja, štiti svoje građane i brani kulturu ljudskih prava i javnog dijalog.

"Mi ne bismo bili ovde da ne verujemo da nemamo šansi, da ne verujemo da je važno da pokažemo da verujemo institucijama i da institucije moraju da štite javnu reč i one koje ih izgovaraju", izjavio je Ilir Gaši.

foto: Printscreen N1

Ipak, svesni su da Ustavni sud neće odmah početi sa razmatranjem njihove žalbe, odnosno da će se načekati.

"Bez godinu, dve nećemo znati kakav je ishod. Mi se nadamo da će Ustavni sud da nađe da su povređena ustavom zagarantovana prava podnosilaca ustavne žalbe, a ako to ne bude slučaj, ostaje nam da se obratimo Sudu za ljudska prava u Strazburu", rekao je advokat Stojković.

Dok čekaju, tabloidi nastavljaju da ih vređaju rečima: prostak, ološ, licemer, bagra...

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track