KURIR VAM DARUJE IKONU SVECA POZNATOG PO ČUDIMA: Sveti Justin Ćelijski izlečio je bolesne!
Foto: Stefan Jokić

ČUVENE PRAVOSLAVNE IKONE

KURIR VAM DARUJE IKONU SVECA POZNATOG PO ČUDIMA: Sveti Justin Ćelijski izlečio je bolesne!

Društvo -

Kurir vam danas daruje ikonu Svetog Justina Ćelijskog!

Sveti Justin Ćelijski, rođen je kao Blagoje Popović u Vranju 1894. godine. Završio je dva fakulteta: teološki i filozofski, a govorio je četiri jezika.

foto: Kurir

Ostavio je obimno delo teološkog, filozofskog i bogoslužbenog karaktera, kao i 12 tomova "Žitija svetih", prvi put priređenih na srpskom jeziku.. Pored velike učenosti, isticao se po isposničkom i molitveničkom duhu. Od 1946. do 1979. godine bio je duhovnik manastira Ćelije, u kojem je i sahranjen.

Ovom svecu pripisuju se mnoga čuda, među kojima su dva najpoznatija: slučaj izlečenja žene iz okoline Valjeva koja je bolovala dvanaest godina, a ozdravila tako što se često ispovedala i pričešćivala kod oca. Ona se posle zamonašila i postala monahinja Tatijana. Drugi slučaj je izlečenje nepokretne devojke koju su 1959. dovezli i uneli u crkvu, a Ava Justin joj je čitao molitve. Tada se prvi put uspravila, a zatim i prohodala.

Za Justina kažu da je bio “skrivena savest cele Srpske pravoslavne crkve i naroda”.

“Znaj, brate i sestro: svako tvoje dobro i svako tvoje zlo besmrtno je. Jer tvoje dobro vodi u raj, tvoje zlo u pakao... Čoveče! Uvek si besmrtan, uvek si večan, nikad nisi smrtan - ne varaj sebe! I kad telo zaspi snom smrti - duša je večno budna.”

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track