Najnovije vesti

(FOTO, VIDEO) U SLAVU SRPSKIH JUNAKA: Poslušajte kako srpski đaci na Krfu pevaju Pukni zoro na grčkom
Foto: Svetosavsko zvonce

Putevima slavnih predaka

(FOTO, VIDEO) U SLAVU SRPSKIH JUNAKA: Poslušajte kako srpski đaci na Krfu pevaju Pukni zoro na grčkom

Društvo

Plava grobnica, ostrvo Vido, Srpska kuća, Agios Mateos, luka Guvija, Gvozdeni puk...... za preko 300 Zvoncetovih učenika koji su u proteklih šest godina hodili stopama predaka, nisu samo kulturološki i geografski pojmovi, već živa svedočanstva srpske istorije

U svojih dosadašnjih šest godina postojanja, jedinstveni konceptualni projekat na Krfu ”Stopama naših predaka”, zvaničnog glasila Srpske pravoslavne crkve za decu Svetosavskog zvonca, doneo je mnogo prelepih životnih priča i utisaka njegovih dosadašnjih učesnika.

foto: Svetosavsko zvonce

Iz godine u godinu interesovanje talentovanih đaka i njihovih profesora za učešće u ovoj praktično-obrazovnoj eskurziji sve je veće.

foto: Svetosavsko zvonce

U ovogodišnjem njenom nastavku, u oštroj konkurenciji mesto za četrnaestodnevnu obrazovno-praktičnu eskurziju na ostrvo Krf osvojili su đaci koji su bili najbolje plasirani na Konkursima Svetosavskog zvonca: ”Koreni” i ”Putovanje železnicom – predeli, lica, horizonti”, zatim najbolji đaci iz veronauke iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore, kao i đaci generacije osnovnih škola sa teritorije opština Stara Pazova i najveće beogradske opštine - Gradske opštine Palilula.

foto: Svetosavsko zvonce

Oni su za dve nedelje boravka na Krfu, obišli sve kulturne i duhovne znamenitosti ovog ostrva. Takođe su se bavili izučavanjem istorijskih momenata na mestima na kojima su se dogodili pre jednog veka za vreme Prvog svetskog rata.

foto: Svetosavsko zvonce

Niz praktičnih znanja dobili su kroz obrazovne radionice koje su po svom sadržaju bile zanimljive, raznolike i afirmativne. One su davale jednu posebnu nit koja je kroz dečije radove, rukotvorine, pesme, crteže, sve uvezivala u celinu ispunjenu i obojenu duhom predaka i željom da sećanje na njih bude što življe.

foto: Svetosavsko zvonce

Istorijski čas na Vidu iznad Plave grobnice, poseta istorijskom muzeju Srpska kuća, istorijski bioskop, obrazovne radionice iz muzičkog, istorije, veronauke, srpskog jezika i književnosti, grčkog jezika, ruskog jezika, kreativne radionice iz kolaža, kaligrafije...neki od saznajnih procesa koje su na Krfu doživeli.

foto: Svetosavsko zvonce

Inspirisani time, deca su iz dana u dan sabirala svoje utiske, pretvarajući ih u živu sliku odraza u ogledalu sebe i svojih predaka.

Plava grobnica, ostrvo Vido, Srpska kuća, Agios Mateos, luka Guvija, Gvozdeni puk...... za preko 300 Zvoncetovih učenika koji su u ovih šest generacija hodili stopama predaka, nisu samo kulturološki i geografski pojmovi.

To su živa svedočanstva srpske istorije koja su kroz ovaj njihov hod dobila novi život dišući njihovim plućima.

foto: Svetosavsko zvonce

- Ugledajmo se na slavne pretke koji su pre jednog veka u naizgled bezizlaznoj situaciji posle Albanske golgote došli na ostrvo Krf. Gonjeni neprijateljskom vojskom preko nepristupačnih terena Albanije, prepešačili su preko hiljadu kilometara, moreni glađu i vremenskim neprilikama njih preko dve stotine hiljada položili su svoj život za Otadžbinu daleko od rodne grude. Ipak, oni koji su stigli do Krfa nisu klonuli i gubili nadu - podseća za Portal Kurira Dimitrije Stikić, vođa projekta "Stopama naših predaka".

foto: Svetosavsko zvonce

Shvatajući važnost momenta u kojem je njihova uloga bila presudna jer su znali da je u njihovim rukama sudbina jednog čitavog naorda, nisu klonuli duhom.

Nošeni ljubavlju prema Srbiji, porodici i rodnoj grudi, čim su se oporavili, krenuli su put Solunskog fronta. Vreme provedeno na Krfu iskoristili su ne samo za zdravstveni oporavak, već su radili na sebi i usavršavali kako vojničke veštine, tako i duhovne vrline i znanja.

foto: Svetosavsko zvonce

Ovogodišnja generacija najboljih đaka regiona je i pesmu ”Pukni zoro” obojila novim emocijama, otpevavši je na srpskom i na grčkom jeziku.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...