(FOTO, VIDEO) U SLAVU SRPSKIH JUNAKA: Poslušajte kako srpski đaci na Krfu pevaju Pukni zoro na grčkom
Foto: Svetosavsko zvonce

Putevima slavnih predaka

(FOTO, VIDEO) U SLAVU SRPSKIH JUNAKA: Poslušajte kako srpski đaci na Krfu pevaju Pukni zoro na grčkom

Društvo -

Plava grobnica, ostrvo Vido, Srpska kuća, Agios Mateos, luka Guvija, Gvozdeni puk...... za preko 300 Zvoncetovih učenika koji su u proteklih šest godina hodili stopama predaka, nisu samo kulturološki i geografski pojmovi, već živa svedočanstva srpske istorije

U svojih dosadašnjih šest godina postojanja, jedinstveni konceptualni projekat na Krfu ”Stopama naših predaka”, zvaničnog glasila Srpske pravoslavne crkve za decu Svetosavskog zvonca, doneo je mnogo prelepih životnih priča i utisaka njegovih dosadašnjih učesnika.

foto: Svetosavsko zvonce

Iz godine u godinu interesovanje talentovanih đaka i njihovih profesora za učešće u ovoj praktično-obrazovnoj eskurziji sve je veće.

foto: Svetosavsko zvonce

U ovogodišnjem njenom nastavku, u oštroj konkurenciji mesto za četrnaestodnevnu obrazovno-praktičnu eskurziju na ostrvo Krf osvojili su đaci koji su bili najbolje plasirani na Konkursima Svetosavskog zvonca: ”Koreni” i ”Putovanje železnicom – predeli, lica, horizonti”, zatim najbolji đaci iz veronauke iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore, kao i đaci generacije osnovnih škola sa teritorije opština Stara Pazova i najveće beogradske opštine - Gradske opštine Palilula.

foto: Svetosavsko zvonce

Oni su za dve nedelje boravka na Krfu, obišli sve kulturne i duhovne znamenitosti ovog ostrva. Takođe su se bavili izučavanjem istorijskih momenata na mestima na kojima su se dogodili pre jednog veka za vreme Prvog svetskog rata.

foto: Svetosavsko zvonce

Niz praktičnih znanja dobili su kroz obrazovne radionice koje su po svom sadržaju bile zanimljive, raznolike i afirmativne. One su davale jednu posebnu nit koja je kroz dečije radove, rukotvorine, pesme, crteže, sve uvezivala u celinu ispunjenu i obojenu duhom predaka i željom da sećanje na njih bude što življe.

foto: Svetosavsko zvonce

Istorijski čas na Vidu iznad Plave grobnice, poseta istorijskom muzeju Srpska kuća, istorijski bioskop, obrazovne radionice iz muzičkog, istorije, veronauke, srpskog jezika i književnosti, grčkog jezika, ruskog jezika, kreativne radionice iz kolaža, kaligrafije...neki od saznajnih procesa koje su na Krfu doživeli.

foto: Svetosavsko zvonce

Inspirisani time, deca su iz dana u dan sabirala svoje utiske, pretvarajući ih u živu sliku odraza u ogledalu sebe i svojih predaka.

Plava grobnica, ostrvo Vido, Srpska kuća, Agios Mateos, luka Guvija, Gvozdeni puk...... za preko 300 Zvoncetovih učenika koji su u ovih šest generacija hodili stopama predaka, nisu samo kulturološki i geografski pojmovi.

To su živa svedočanstva srpske istorije koja su kroz ovaj njihov hod dobila novi život dišući njihovim plućima.

foto: Svetosavsko zvonce

- Ugledajmo se na slavne pretke koji su pre jednog veka u naizgled bezizlaznoj situaciji posle Albanske golgote došli na ostrvo Krf. Gonjeni neprijateljskom vojskom preko nepristupačnih terena Albanije, prepešačili su preko hiljadu kilometara, moreni glađu i vremenskim neprilikama njih preko dve stotine hiljada položili su svoj život za Otadžbinu daleko od rodne grude. Ipak, oni koji su stigli do Krfa nisu klonuli i gubili nadu - podseća za Portal Kurira Dimitrije Stikić, vođa projekta "Stopama naših predaka".

foto: Svetosavsko zvonce

Shvatajući važnost momenta u kojem je njihova uloga bila presudna jer su znali da je u njihovim rukama sudbina jednog čitavog naorda, nisu klonuli duhom.

Nošeni ljubavlju prema Srbiji, porodici i rodnoj grudi, čim su se oporavili, krenuli su put Solunskog fronta. Vreme provedeno na Krfu iskoristili su ne samo za zdravstveni oporavak, već su radili na sebi i usavršavali kako vojničke veštine, tako i duhovne vrline i znanja.

foto: Svetosavsko zvonce

Ovogodišnja generacija najboljih đaka regiona je i pesmu ”Pukni zoro” obojila novim emocijama, otpevavši je na srpskom i na grčkom jeziku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track