SEĆANJE NA ZLOČIN IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Nemci zverski ubili i bebu od tri dana!
Foto: Arhiva

Pomen u Dragincu

SEĆANJE NA ZLOČIN IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Nemci zverski ubili i bebu od tri dana!

Društvo -

Nemci su kao odmazdu za ovaj poraz iz Draginca i okoline sakupili i potom na nekoliko mesta u Dragincu streljali civile, a najmlađa žrtva je bila stara svega tri dana

Kod spomen-kosturnice u Dragincu održana je državna komemorativna svečanost povodom 76. godišnjice stradanja 2.950 nedužnih civila iz ovog i okolnih sela koje su oktobra 1941. streljali nemački vojnici.

Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, Grada Loznice, MZ Draginac, OŠ „14. oktobar“ i udruženja građana za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Streljanje u Dragincu prvi je masovni zločin počinjen nad civilima u Drugom svetskom ratu na teritoriji okupirane Srbije i prethodio je zločinima u Kraljevu i Kragujevcu. U jesen 1941. jedinice Vermahta krenule su u ofanzivu sa ciljem da povrate izgubljene teritorije u zapadnoj Srbiji.

Jedna kaznena ekspedicija uputila se ka Krupnju, ali ju je na mostu preko Jadra, u blizini Draginca, razbio partizanski odred.

Nemci su kao odmazdu za ovaj poraz iz Draginca i okoline sakupili i potom na nekoliko mesta u Dragincu streljali civile, a najmlađa žrtva je bila stara svega tri dana.

Nakon toga su ih sve zatrpali u zajedničke grobnice, koje su posle rata uređene i obeležene, a 1961. svi posmrtni ostaci preneti su u zajedničku spomen-kosturnicu izvan sela.

Kurir / T. Ilić

Foto: Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track