PROTEST RADNIKA POŠTE SRBIJE: Dajte nam pare ili zatvaramo sve pošte
Foto: Vladimir Šporčić

OGORČENI

PROTEST RADNIKA POŠTE SRBIJE: Dajte nam pare ili zatvaramo sve pošte

Društvo -

Tražimo da nam vrate oteto, jer kad su svima smanjivali plate, smanjili su i nama, a sad su zaboravili da nam povećaju za 10%, kaže Aleksandar Titović iz sindikata PTT Nezavisnost

Protest zaposlenih u JP „Pošta Srbije“ održan je juče u centru Beograda pod sloganom „Vratite nam oteto“.

Nezadovoljni radnici iz svih krajeva zemlje, kojih je, prema rečima organizatora, bilo 10.000, svoje zahteve su istakli na transparentima „Hoćemo veće plate“ i „Nećemo da budemo jeftina radna snaga“. Ritam protestnom maršu od Glavne pošte do zgrade Vlade Srbije davala je grupa dobošara.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata - Sindikata PTT radnika Srbije i sindikata PTT Nezavisnost - istakli su da su zaposleni nezadovoljni zbog toga što je njihovo preduzeće izuzeto od nedavnog povećanja plata iako im je ranije uredno skinuto 10 odsto od zarade. Oni traže i isplatu dela zarada iz dobiti Pošte i poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja.

- Došli smo da vide koliko ima nas nezadovoljnih, jadnih i bednih, a mi služimo celoj Srbiji. Tražimo da nam se vrati deset odsto plate. Kada su odbijali celom javnom sektoru, odbili su i nama, a kada su vraćali, nas su zaboravili - naglasio je Aleksandar Titović iz sindikata PTT Nezavisnost.

foto: Vladimir Šporčić

Premijerka Ana Brnabić je obećala da će radnicima biti isplaćena zarada iz dobiti firme, a Titović kaže da su sindikati ugovorili još nekoliko sastanaka s njom:

- Ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni, stupamo u generalni štrajk. Od danas skupljamo potpise. Ukoliko nas budu podržale dve trećine radnika, 20. novembra stupamo u generalni štrajk, ali generalni štrajk s totalnom obustavom rada! Nema povlačenja! Zatvaramo sve pošte u Srbiji.

Predsednik Sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović istakao je da radnici „Pošte“ primaju platu koja je ispod proseka ostalih javnih preduzeća i da rade za 35.000 mesečno.

Mina Branković

Ne odustaju

ZEMUN I DALJE BLOKIRAN

Dok su članovi dva sindikata marširali centrom prestonice, članovi Samostalnog sindikata poštanskih radnika nastavili su i juče blokadu Glavnog poštanskog centra u Zemunu.

- Mi nastavljamo blokadu dok se naši zahtevi ne ispune. Kolegama koje su najavile generalni štrajk ćemo svakako pružiti punu podršku - poručio je Zoran Pavlović, predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika.

REAGOVANJE RADNIKA „POŠTE“

Slobodan Slovanović, Kikinda

Zaposlen sam 25 godina u „Pošti“, a zarađujem 35.000 dinara. Ovaj iz sindikata što priča ima 300.000 i soli nam pamet. Imam ženu i dvoje dece, teško se živi. To je sramota! Ljudi i ne znaju, misle da mi radnici „Pošte“ imamo 50.000.

Goran Lazić, Beograd

Vlast i naši poslodavci se ne obaziru na nas radnike „Pošte“ i naše zahteve. Ne možemo da poplaćamo osnovne dažbine, teško živimo. Svima su vratili plate, a nas ne spominju. Nema više smisla čekati, ukoliko skupimo potpise, stupamo u generalni štrajk.

Ljiljana Gavrilović, Bajina Bašta

Moramo da gajimo maline, nemamo para za letovanje, zimovanje i ostalo. Teško živimo. Mi nismo u istom košu kao ostali radnici u javnim preduzećima i službama. Dovedeni smo na nivo socijalnih slučajeva, nažalost.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Zaposleni u Pošti Srbije blokirali deo Takovske ulice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track