DRŽAVA KREĆE U OBRAČUN SA BELOM KUGOM Ministarka Mihajlović otkriva za Kurir: Za treće dete dodatak do punoletstva!
Foto: Marina Lopičić

Novi zakon o finansijskoj podršci očekuje se do kraja godine

DRŽAVA KREĆE U OBRAČUN SA BELOM KUGOM Ministarka Mihajlović otkriva za Kurir: Za treće dete dodatak do punoletstva!

Društvo -

Novim zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom, koji treba da bude usvojen do kraja godine, predviđena je veća pomoć kako deci, tako i majkama da usklade posao i roditeljstvo

Ovo u razgovoru za Kurir kaže potpredsednica Vlade i članica Saveta za populacionu politiku Zorana Mihajlović.

Kako će Vlada Srbije podstaći da imamo više dece nego danas?

- Jedna od mera kojima želimo da poboljšamo demografsku sliku naše zemlje je ta da majka dobija naknadu za treće dete do njegovog punoletstva. To je predviđeno predlogom budućeg građanskog zakonika, a o visina mesečne sume, koja nikako ne treba da bude simbolična, odlučiće Vlada Srbije kad osnujemo demografski fond za podsticanje poželjnog i optimalnog nataliteta.

Hoće li važiti retroaktivno?

- Pravo na ostvarivanje ove naknade imaće i majke koje u trenutku usvajanja ovog zakona imaju treće dete koje još nije punoletno i dobijaće ga dok dete ne napuni 18 godina. Ovo pravo moći će da iskoriste sve one žene koje su rodile treće dete bez obzira da li rade ili ne, a razmatramo i da ovu mogućnost dobiju i samohrani očevi sa troje dece.

OVO JE PLAN ZA SPASAVANJE SRBIJE OD BELE KUGE: Svakom trećem detetu pomoć do punoletstva

Da li će roditelj imati povraćaj PDV na kupovinu dečje opreme?

- Nacrt zakona ne predviđa povraćaj PDV na bebi opremu, ali umesto toga roditelji će dobijati paušal od 5.000 dinara koji će se isplaćivati uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka za prvo dete i prvu njegovu isplatu za drugo, treće i četvrto dete, zaključuje Mihajlovićeva.

STRAVIČNE PROGNOZE CIA: Tri miliona Srba će nestati!

Podsetimo, prošle godine se u Srbiji rodilo samo 65.000 beba, što je najmanje u poslednjih 117 godina! Opasnost od izumiranja Srba prepoznat je kao veliki problem, pa je najavljeno hitno donošenje novog zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.

(Kurir.rs/Silvija Slamnig/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja