Najnovije vesti

VUJOVIĆ: U novembru otplaćeno 750 miliona dolara duga, javni dug pada
Foto: Dado Đilas

višak fiskalne likvidnosti

VUJOVIĆ: U novembru otplaćeno 750 miliona dolara duga, javni dug pada

Društvo

BEOGRAD - Srbija beleži pad udela javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i prvi put koristi višak fiskalne likvidnosti da bez penala jednokratno otplaćuje dospele dugove, rekao je večeras ministar finansija Dušan Vujović u Skupštini Srbije.

 

"U novembru smo otplatili dug od 750 miliona dolara koji više nećemo morati da finansiramo. Veliki deo duga ćemo, ipak, morati da refinansiramo, kao što to radi većina zemalja u svetu", kazao je Vujović.

Prema njegovim rečima, naša srednja ročnost duga je takva da otprilike jedna četvrtina duga dospeva svake godine na refinansiranje, a reč je o obveznicama ročnosti dve, tri i pet godina.

 

"U narodu se kaže 'dug je loš drug', a ja kažem - da, ako se sredstva loše koriste. Zemlje koje su manje razvijene od Evrope, kao što smo mi, imaju aspiraciju da se priključe toj Evropi, a ako bi išle principom minimiziranja rizika i uopšte se ne bi zaduživale, onda bismo sebe lišili rezursa i mogućnosti da hvatamo korak sa svetom i Evropom", poručio je ministar.

Objašnjavajući plan zaduživanja za 2018. godinu, Vujović je rekao da je to deo budžeta koji se odnosi na budućnost, koji paralelno sa projektima u obrazovanju, treba da obezbedi bolju budućnost, ne za pet ni za 10, već za 30 i 50 godina.

 

"Mi sada završavamo za tri godine program koji je trebalo da se završi pre 10 - 20 godina", istakao je on.

Ministar je naveo da se budžetom za iduću godinu planiraju rashodi na kamate, kao rezultat zaduživanja iz prošlosti, u iznosu od 118 milijardi dinara, što je za 16 milijardi manje nego pre godinu dana.

To smanjenje je, kako je objasnio, omogućila činjenica da su rezultate reformi koje smo sproveli prepoznala međunarodna tržišta, tako da nam je margina na kamatne stope pala sa 550 bazinih poena na 130 poena i manje.

"Sada na finansijskim tržištima Srbija može da pozajmi sredstva po kamati od samo 2,0 procenta, a pre četiri-pet godina smo pozajmljivali po stopama od 7,5, osam, pa i 10 posto", rekao je Vujović.

 

Privatni i javni sektor takođe osećaju poboljšanje od pada premije rizika zemlje, i njihove kamatne stope su se spustile za polovinu, konstatovao je Vujović, dodajući da je nekadašnji mehanizam subvencionisanih kredita, koji je država koristila da pomogne ljudima - sada izgubio smisao.

 

(Kurir.rs / Tanjug)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI UŽIVO! Bakir Izetbegović ponovo provocira!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...