SRPSKI VOJNICI U KONGU NISU BILI UGROŽENI BOMBAŠKIM NAPADOM NA UN: Bili daleko od mesta eksplozije
Foto: Fonet/Ministarstvo Odbrane Srbije

portparol vojske srbije

SRPSKI VOJNICI U KONGU NISU BILI UGROŽENI BOMBAŠKIM NAPADOM NA UN: Bili daleko od mesta eksplozije

Društvo -

Portparol Vojske Srbije, kapeta fregate Jovan Krivokapić, izavio je danas da su svi srpski mirovnjaci angažovani u mirovnoj misiji UN u Kongu živi, zdravi i bezbedni i da normalno obavljaju svoje dužnosti. On je za agenciju Beta rekao da Vojska Srbije u misiji MONUSCO ima osam pripadnika i da su predstavnici Vojske Srbije iz Beograda u stalnom kontaktu s njima i da prate razvoj situacije na terenu.

Krivokapić je dodao da se napad na pripadnike misije UN dogodio na istoku Konga, "daleko od mesta na kome pripadnici Vojske Srbije obavljaju svoje dužnosti" u misiji UN. Najmanje 14 pripadnika mirovne misije UN u Kongu ubijeno je, a najmanje 40 je povređeno u napadu na istoku zemlje, rekao je danas šef misije UN Žan-Pjer Lakroa.

Lakroa je na Tviteru naveo da je "šokiran" napadom izvedenim u četvrtak uveče u provinciji Severni Kivu i da lekarske ekipe odvoze mrtve i ranjene sa lica mesta, ali nije kazao ko su napadači. Mirovna misija UN u Kongu - Monusko (MONUSCO), najveća je i najskuplja takva misija na svetu, a cilj joj je obuzdavanje naoružanih grupa u mineralima bogatoj zemlji centralne Afrike.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije se navodi da Vojska Srbije u toj misiji učestvuje od 7. marta 2003. sa jednim sanitetskim timom za evakuaciju vazdušnim putem (AMET), a da je od 29. jula 2010. kontingent je uvećan za dva pripadnika štabne grupe.

AMET u svom sastavu ima dva lekara i četiri medicinska tehničara koji obrazuju dva podtima za sanitetsku evakuaciju vazdušnim putem i bazirani su u Kinšasi, navelo je srpsko ministarstvo. Multinacionalna operacija UN u Kongo (MONUSCO) uspostavljena je novembra 1999, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN broj 1279. od 7. marta 2003. godine, dodaje se na zvaničnom sajtu srpkog ministarstva.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Fonet/Ministarstvo odbrane Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track