Najnovije vesti

AKO IMATE NJIHOV AUTOGRAM ILI FOTKU MOŽETE ODLIČNO DA ZARADITE - IDU K'O ALVA: Evo koliko koštaju Toma, Tadić, Đinđić, Tesla, Đoković, Jokić...
Foto: Profimedia, Dado Đilas, Damir Dervišagić, fonet

AKO IMATE NJIHOV AUTOGRAM ILI FOTKU MOŽETE ODLIČNO DA ZARADITE - IDU K'O ALVA: Evo koliko koštaju Toma, Tadić, Đinđić, Tesla, Đoković, Jokić...

Društvo

Na Ibeju (Ebay), jednom od najpoznatijih sajtova sa malim oglasima, memorabilije iz Srbije su sve popularnije.

 

Tamo možete pronaći autograme Zorana Đinđića za 259 dolara, Zorana Živkovića za 55 i Borisa Tadića za 41 dolar. Potpisa drugih političara iz Srbije trenutno nema, ali se njihove fotografije dobro prodaju, pa za sliku Slobodana Miloševića ili Vuka Draškovića treba izdvojiti 18 dolara, a za promo-poster Srpske radikalne stranke sa likom Tomislava Nikolića iz 1990. godine 57 dolara.

 

foto: Profimedia

Zanimljivo je da se prodaju i privesci za ključeve sa logom Srpske napredne stranke za 28 dolara, časopis "Plejboj" (domaće izdanje) iz 2004. godine u kojem je intervju sa Aleksandrom Vučićem za 14 dolara.

 

Mogu se pronaći autogrami naših sportista među kojima i Novaka Đokovića za 300 funti, a ubedljivo najskuplji je potpisani prišivač za dres Nikole Jokića za koji treba izdvojiti skoro 3.800 dolara.

 

foto: Profimedia


Prema rečima Negoslava Točilovca, dugogodišnjeg sakupljača autograma i autora knjige "Filografija u Srbiji", trenutno je od ljudi iz regiona na tržištu najvredniji potpis Nikole Tesle, koji se može kupiti za vrtoglavih 7.000 evra.

 

- U filografiji četiri kriterijuma formiraju cenu. Najjeftiniji su potpisi na običnom parčetu papira koji poznata ličnost da onako usput nekom obožavaocu. Nešto vredniji su potpisi na raznim dokumentima, zatim potpisane fotografije, a ubedljivo najvredniji su rukom pisani dokumenti ili pisma sa potpisom - objašnjava nam Točilovac.

 

Prema njegovim rečima, potpisi naših političara nisu baš nešto na ceni na tržištu autograma jer se oni, kako kroz smeh dodaje, potpisuju na svakom ćošku i na svakoj slavi.

 

foto: Profimedia

 

- Autogrami aktuelnih sprskih političara dostižu cenu između pet i 10 dolara u zavisnosti od toga da li je u pitanju dokument ili fotografija, a rukom pisana pisma su veoma retka jer je elektronska pošta zamenila klasičnu, pa ona postižu veću cenu - objašnjava  Točilovac.

 

Dodaje i da posebnu cenu imaju posteri za filmove koji sami po sebi imaju vrednost, a ukoliko su potpisani, mogu koštati i nekoliko stotina evra u zavisnosti od očuvanosti i čuvenja.

 

Tako na Ibeju za poster kojim se najavljuje premijera filma "Valter brani Sarajevo" iz 1972. godine treba izdvojiti oko 400 dolara, a za poster za film "Kozara" iz 1970. godine koji su potpisali Milena Dravić i Ljubiša Samardžić oko 175 dolara.

 

 

Potpis Vagnera najskuplji, Dostojevski 1.500 dolara

 

U svetskim katalozima autograma, potpis nemačkog kompozitora Riharda Vagnera košta 67.000 evra, a filozofa Karla Marksa 22.000 evra. Hitlerov potpis na tržištu košta 17.000 evra, a Napoleon ili Mocart "vrede" 35.000 evra. Za potpise "Bitlsa" može da se dobije 4.960 evra, za autogram slavnog Hemfrija Bogarta 700, koliko vredi i potpis Rudolfa Valentina. Potpis Džejmsa Dina je 1.800 dolara, a Grete Garbo 1.300, dok se recimo potpisi Dostojevskog i Tolstoja prodaju za oko 1.500 dolara.

 

(Kurir.rs/Blic)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: EVO zbog čega Nebojša Čović može da bude osuđen na 12 godina zatvora

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...