EKSKLUZIVNO! NAJVEĆA TAJNA JOSIPA BROZA: Tito krio da je bio vernik!
Foto: Profimedia

Čudo Josip Broz u Pećkoj patrijaršiji

EKSKLUZIVNO! NAJVEĆA TAJNA JOSIPA BROZA: Tito krio da je bio vernik!

Društvo -

Doživotnog predsednika SFRJ i prvog čoveka Komunističke partije Jugoslavije Josipa Broza supruga Jovanka je približila pravoslavlju!

Žena u čijoj familiji je bilo 17 sveštenika Srpske pravoslavne crkve uspela je da Titu, ateisti, ukaže na važnost vere, nakon čega je on bogato pomogao Pećku patrijaršiju, centar srpske duhovnosti.

foto: Shutterstock

Reditelj i scenarista Milan Šarac bio je njen dugogodišnji prijatelj i trenutno priprema monodramu ispovest „Ja, Jovanka Broz“. On za Kurir govori kako se zbilo da Maršal daruje Crkvu:

- Tokom posete Kosovu i Metohiji, Jovanka je rekla Titu: „Treba da pomogneš ovom manastiru“, a on joj je uzvratio: „Nema problema, drugarice Jovanka.“ Tito je dao tadašnjih 80.000 dinara za nabavku zvona. To je bila velika suma.

Sada pokojna igumanija pećka Fevronija u jednom intervjuu je kazala da je Tito dva puta posetio Patrijaršiju.

foto: Profimedia

- Prvi put je ovde bio s Jovankom početkom 1967. I u crkvu su ulazili. Pokazivali su im freske, ikone... Posle su darovali zvonik. Drugi put, Tito je došao posle nekoliko godina. Sam. Nije ulazio u crkvu...

Ona se osvrnula i na svoj razgovor sa patrijarhom Germanom, koga je upitala koji je razlog Titovog dolaska u Patrijaršiju:

- Odgovorio mi je bez razmišljanja: „Svakome se, jednom, otvore vrata na putu pokajanja.“

foto: Kurir

Slava bogu

JOVANKA DRŽALA IKONU BELOG ANĐELA

Šarac navodi da je Jovanka poštovala pravoslavne običaje i da je bila religiozna, a da je boga nazivala „inženjer“.

- Bila je naklonjena svecima, iako nije smela biti u to vreme. U vili „Bor“ na Dedinju, gde je živela, pored Titove biste od mermera držala je ikonu Belog anđela.

Tamjan… Parastos u Kući cveća

AMFILOHIJE ODRŽAO POMEN

Milan Šarac će u monodrami otkriti i detalje odnosa između Jovanke i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

- Obožavala ga je. Stalno mi je pričala o njemu, stalno ga je pozdravljala, a ja sam pomogao da dođe do njihovog susreta. Taj razgovor je trajao sat vremena, a Jovanka je bila presrećna, gledala je u njega kao u boga. Jednom mi je rekla da bi volela da joj on služi pomen na sahrani. A kada je bila u bolnici, poručila mi je da mu prenesem da ga mnogo voli.

Kad je Jovanka preminula, mitropolit nije bio u Srbiji, ali je godinu dana kasnije, uz Šarčevu pomoć, služio pomen u Kući cveća.

foto: Kurir

Kurir / MINA BRANKOVIĆ

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko je zapravo bio Tito?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja