MALIŠAN IZ NIŠA I DALJE U TEŠKOM STANJU: Lekari se bore za život dečaka (2) obolelog od malih boginja!
Foto: Kurir MM

nema znakova oporavka

MALIŠAN IZ NIŠA I DALJE U TEŠKOM STANJU: Lekari se bore za život dečaka (2) obolelog od malih boginja!

Društvo -

NIŠ - Dvogodišnji dečak koji je pre nedelju dana priključen na respirator zbog teške upale pluće kao posledice komplikacija malih boginja i dalje je u teškom stanju, izjavio je danas koordinator za pedijatrijsku delatnost niškog Kliničkog centra Dejan Milojević.

On je kazao da još nema znakova oporavka, iako su preduzete sve mere predviđene najsavremenijim protokolima za lečenje teške upale pluća.

Prema Milojevićevim rečima, obolelo dete rođeno je prevremeno, lošijeg je imuniteta i do sada je imalo pet do šest upala pluća, zbog čega nije moglo da bude vakcinisano MMR vakcinom.

foto: Shutterstock

"Lekari Dečije interne klinike svakodnevno pregledaju novoobolele od malih boginja, a na bolničkom lečenju zbog te bolesti je stalno od dvoje do petoro dece", izjavio je Milojević.

On je rekao da je upala pluća najčešća komplikacija zbog koje se deca zadržavaju na lečenju, a u poslednje vreme je to i dehidratacija usled čestih proliva.

Prošle nedelje na Dečijoj internoj klinici u Nišu preminuo je dvogodišnji dečak, ali male boginje nisu potvrđene kao uzrok njegove smrti. Mališan nije imao osip, a preminuo je dan nakon što je dobio visoku temperaturu. Dečak je rođen sa teškom hromozomskom anomalijom.

foto: Nebojša Mandić

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Nišu je od malih boginja obolelo 69 osoba.

U Srbiji su registrovana ukupno 654 slučaja malih boginja, a njih 236 je laboratorijski potvrđeno u Institutu "Torlak".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Kurir/M.M.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje u Srbiji! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track