Najnovije vesti

ODZVONILO BUBANJU, ALI I LEKTIRAMA: Od septembra velike promene za prvake i petake! Ovo je NOV nastavni program
Foto: Shutterstock

Đaci rasterećeniji, a i i usmereniji ka praksi

ODZVONILO BUBANJU, ALI I LEKTIRAMA: Od septembra velike promene za prvake i petake! Ovo je NOV nastavni program

Društvo

Učenike prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije od septembra sledeće godine očekuje novo gradivo, nov način učenja, novi udžbenici, ali i manje lektire

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja izradio je nove nastavne planove i programe za ove razrede da bi bili usmereni ka ishodima.

 

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

 

"To znači da se nastava i učenje više neće svoditi na puko nabrajanje i memorisanje činjenica, već će naglasak biti na problemskoj i programskoj nastavi, na međupredmetnom povezivanju.

 

PALE PRVE KAZNE U PANČEVU: Roditelji moraju da plate po 5.000 jer su im deca bežala sa časova

 

Komunikacija, timski rad, uvođenje preduzetništva i celoživotno učenje neke su od veština koje će se više razvijati. Učenici će sami dolaziti do nekih podataka, ali biće i više kritični", priča Gordana Mijatović iz Zavoda.

 

Za prvačiće projekti

 

Jedna od najvećih promena za prvake u osnovnim školama je uvođenje projektne nastave.

 

foto: Profimedia

 

"Izborni predmeti postaju sekcije, a uvodi se čas projektne nastave na kojem bi učiteljica sa decom obrađivala pojedine teme kroz više predmeta, a grupe đaka bi radile i određene projekte da bi polako shvatili šta je to timski rad. Đaci će pri tome koristiti i telefone i računare za učenje", kaže Mijatović.

 

ŠARČEVIĆ SEČE TROŠKOVE, MREŽA ŠKOLA BIĆE PREKROJENA: Od učionice vrtić!

 

Programi su rasterećeni sadržajem koji su deci previše apstraktni i oslanjaju se na iskustvo koje deca donose u školu.

 

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

 

"Program za prvi razred usmeren je na detetovu najbližu okolinu da bi ono širilo vidike kako bude raslo. Primera radi, kad su u pitanju praznici, iz predmeta Svet oko nas đaci će učiti o Novoj godini, Božiću, Svetom Savi i o drugim praznicima iz njihovog neposrednog okruženja (porodica i škola), dok će, na primer, o državnim praznicima, učiti u 4. razredu kada budu učili o svojoj otadžbini", objašnjava Mijatović.

 

 

Petaci rasterećeniji

 

U grupi koja je radila na izmenama za 5. razred uključeni su i učitelji da bi se stekla bolja slika o tome sa kojim znanjima ona dolaze kod nastavnika.

 

foto: Profimedia

 

"Program za 5. razred je najviše rastrećen. Sadržaji su ili izbačeni ili prebačeni u više razrede. Najbolji primer je biologija. Gradivo je podeljeno u 5 oblasti: poreklo i raznovrsnost životinja, jedinstvo građe i funkcije kao osnove života, nasleđivanje i evolucija, život u ekosistemu i čovek i zdravlje. U svakom narednom razredu će se njihovo znanje produbljivati", kaže Gordana Mijatović.

 

Više časova u gimnaziji

 

Za razliku od nastavnih planova za osnovce koji su usvojeni i za koje je objavljen javni poziv izdavačima za pisanje udžbenika, gimnazijski plan je tek prosleđen Ministarstvu prosvete kao predlog.

 

foto: Profimedia

 

"Đaci će po svojim afinitetima birati po 2 izborna predmeta koja su multidiciplinarna i koja će učiti kroz istraživačkui projektnu nastavu. Ipak, glavna novina bi bila da prirodne nauke dobiju više prostora za vežbu, a inisistiraće se da se one uvedu i za društvene predmete i jezike", najavljuje Mijatovićeva.

 

AKO STE SE IKADA ZAPITALI: Evo kako učenje na dva jezika određuje budućnost vašeg deteta!

 

Tako bi đaci na časovima filozofije imali debate, a iz istorije i više vremena provodili istražujući.

 

foto: Kurir

 

"Gimnazijalci bi umesto sadašnjih 31 čas imali 33 časa nedeljno, koliko imaju i učenici srednjih škola za časove vežbi", kaže Mijatović.

 

MINISTAR ŠARČEVIĆ OČITAO DIREKTORIMA, U TOKU SMENA NJIH 19: Neke škole sjajno rade, a neke ne znate zašto postoje! Kašnjenja nastavnika na časove neće se tolerisati!

 

Ona ističe da je ideja Ministarstva da za 4 godine ceo sistem bude reformisan i da se tada realizuje eksterna matura.

 

Menjaće i lektire

 

Gordana Mijatović ističe da su lektire na svim nivoima smanjene.

 

foto: Profimedia

 

"U 1. razredu se vratilo čitanje u nastavcima da bi se đaci navikli da čitaju duža dela iz više puta, da povezuju pročitano. Takođe, smanjen je broj kniževnih dela, ali će se povećati izbornost", najavljuje Mijatović.

 

foto: Nebojša Mandić

 

Tako, na primer, u 5. razredu neće biti obavezna dela Žila Verna i Milovana Vitezovića, pesme Branka V. Radičevića "Kad mati mesi medenjake" i "Kad otac bije", a u gimnaziji više se neće izučavati barok kao pravac, Danilo Kiš "Rani jadi", Šiško Menčetić, Džore Držić, a iz narodne književnosti izostavljene su pesme "Sunce se devojkom ženi" i "Boj na Mišaru", kao i pripovetke "Đevojka brža od konja" i "Zlatna jabuka i 9 paunica".

 

(Kurir.rs/Blic/Milica Rašić/Foto: Ilustracija, Shutterstock)

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(VIDEO) NAJORIGINALNIJI MATEMATIČKI ODGOVOR!

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...