BOŽIĆNA POSLANICA SRPSKOG PATRIJARHA IRINEJA: Ništa nam neće vredeti država ako kao narod nestajemo
Foto: Tanjug/TV Hram/Đakon Dragan S. Tanasijević

Uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika

BOŽIĆNA POSLANICA SRPSKOG PATRIJARHA IRINEJA: Ništa nam neće vredeti država ako kao narod nestajemo

Društvo -

Kosovo i Metohija su naš Jerusalim, naša sveta zemlja, koja nam je, ne zaboravimo nikada, darovana od Gospoda kao večni zalog...

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej danas je u Božićnoj poslanici pozvao sve vernike da "budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom koji verno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije".

Napisao je i da su "Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja" koja "nam je, ne zaboravimo nikada, darovana od Gospoda kao večni zalog".

foto: Tanjug/TV Hram/Đakon Dragan S. Tanasijević

U poslanici na sajtu SPC upozorio je da "ništa nam, draga deco duhovna, neće vredeti ni država, niti uredjeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga sveta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, to jest ako više umiremo nego što se rađamo".

"Molimo se za sve ljude, a naročito za mlade, namučene strašnim porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, lenjosti, gneva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumerenosti, bezosećajnosti i svim drugim porocima koji, obećavajući prividnu radost, zapravo unižavaju bogoliko dostojanstvo čoveka i čine ga robom", naveo je Irinej.

Ocenio je da se "u svetu zvecka oružje, sprovodi se nasilje nad pojedincima i narodima, vladaju nejednakost i socijalna nepravda, nevina deca su žrtve ratnih sukoba, različitih vrsta zloupotreba i gladi, nad kojim je svakodnevno nadvijena nuklearna pretnja".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/TV Hram/Đakon Dragan Tanasijević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track