Nova zakletva Žandarmerije: Bez Kosova nema Srbije
Foto: TANJUG

Nova zakletva Žandarmerije: Bez Kosova nema Srbije

Društvo -
Sadržaj zakletve govori o borbi za Kosovo. Autor teksta je Bratislav Dikić, komandant Žandarmerije

BEOGRAD - Srpska Žandarmerija dobila novu zakletvu kojom se njeni pripadnici zaklinju da će pobediti ili časno poginuti za Srbiju, kao i da Srbije nema bez Kosova.

Nova zakletva juče je zvanično predstavljena. Sadržaj zakletve govori o borbi za Kosovo. Autor teksta je Bratislav Dikić, komandant Žandarmerije, prenosi B92! Na pitanje šta znači "pobedićemo ili poginuti za Srbiju koje nema bez Kosova", u Žandarmeriji za B92 kažu da ta jedinica MUP-a od ove godine slavi Vidovdan kao svoju slavu, pa je zbog toga Kosovo u fokusu zakletve.

"U pitanju je čista metafora. Želeli smo da u duhu Vidovdana prikažemo da se povratimo u istoriju i da se setimo starih kosovskih junaka i uopšte tog dana kao dana kosovskih junaka i shodno tome rečeno je pobedićemo ili poginuti. Nikave veze sa promenom vlasti nema ova zakletva i simbolika povezivanja Kosova sa promenom vlasti u Srbiji. Kosovo je oduvek bilo važno ovoj jedinici, od njenog formiranja do danas", kaže Stanica Puzović, PR Žandarmerije.

Za Filipa Švarma, autora filma "Jedinica", koji se bavi usponom i padom Jedinice za specijalne operacije, ovakva pesma je, kako kaže, "trapav pokušaj pravljenja zajedništva i solidarnosti".Inače, više od 3.000 pripadnika Žandarmerije pod teškim naoružanjem, po nedavno usvojenoj sistematizaciji, praktično su pod komandom jednog čoveka. Po istoj sistematizaciji, njih oko 600 pripadaju specijalnom odredu, koji je po strukturi sličniji vojsci nego policiji.Pre nove zakletve, pripadnici Žandarmerije otpevali su pesmu "Hriste Bože"!Zakletva ŽandarmerijeKosovo je moja majka,moje poreklo je na Kosovu,moji preci su sa Kosova,moja istorija je na Kosovu,moj srpski narod rođen je na Kosovu,moja Srbija nastala je na Kosovu.

Bez Kosova nemam majku,bez Kosova nemamo poreklo,bez Kosova nemam pretke,bez Kosova nemam istoriju,bez Kosova ne postoji moj srpski narod,bez Kosova ne postoji moja Srbija.

Narode srpski, braćo i sestre,zaklinjem se pred Bogom,pobediću ili časno poginuti,za moju čast, za moje poreklo,za moju porodicu, za moju Srbiju.

S verom u Boga, za Krst Časni i majku Srbiju.Živela Srbija!

http://www.youtube.com/watch?v=_za2Qo2qoRc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track