70 godina od čuvene bitke na Kozari

Sećanje na žrtve

70 godina od čuvene bitke na Kozari

Društvo -
Obeležavanje 70. godišnjice Bitke na Kozari, genocida nad srpskim narodom u ratu od 1941. do 1945. i istrajnog antifašizma srpskog naroda počeće danas polaganjem cveća na Groblju oslobodilaca Beograda

BEOGRAD - Obeležavanje 70. godišnjice bitke na Kozari, genocida nad srpskim narodom u ratu od 1941. do 1945. i istrajnog antifašizma srpskog naroda počeće danas polaganjem cveća na Groblju oslobodilaca Beograda.

Preživeli borci slavnih krajiških, kozarskih brigada, Prve, Pete i Dvanaeste, aktivisti Udruženja Kozarčana u Srbiji i predstavnici Organizacionog odbora ove manifestacije položiće cveće na spomenik Oslobodiocima Beograda.

Oni će položiti cveće i na humke dvoje najmlađih boraca Pete kozarske brigade, brata i sestre Dragoljuba i Đurđine Aleksić koji su imali zajedno samo 33 godine kad su pali za slobodu Beograda, najavilo je Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

Obeležavanje 70. godišnjice Bitke na Kozari počeće u 11 sati, a u 20 sati u svečanoj sali Udruženja književnika Srbije u spomen žrtvama ustaških i nemačkih zločina nad narodom Potkozarja i Kozare, u spomen logorašima Jasenovca, Gradine i Stare Gradiške i u slavu boraca, učesnika slavne Bitke na Kozari, biće održano književno veče.

Učestvovaće glumci Biljana Đurović i Tomo Kuruzović i pesnici Srbije i RS Zorica Arsić-Mandarić, Zdravko Bujić, Milovan Vitezović, Duška Vrhovac, Dragan Kolundžija, Duško M. Petrović, Ljubivoje Ršumović i Rajko Srdić.

Književno veče počeće dodelom nagrade najuspešnijim učesnicima konkursa koji je za učenike osnovnih i srednjih škola iz Srbije, RS, Crne Gore i rasejanja raspisao Organizacioni odbor ove manifestacije.

Nagrade za sve nagrađene obezbedili su "Zavod za udžbenike", Beograd i Predstavništvo RS u Srbiji.U nedelju, 1. jula, u 18 sati, u Narodnom pozorištu je svečana akademija, koju će prigodnom besedom otvoriti predsednik RS Milorad Dodik koji je i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track