ISPLATIV POSAO: Dosadilo joj knjigovodstvo, pa proizvodi delove za mašine
Foto: Privatna arhiva

AMBICIJA

ISPLATIV POSAO: Dosadilo joj knjigovodstvo, pa proizvodi delove za mašine

Društvo -

Preduzetnica Snežana Obradović iz Beograda zatvorila knjigovodstvenu agenciju i sa suprugom osnovala firmu za obradu metala

Zasićena poslom u struci u vlastitoj knjigovodstvenoj agenciji, Snežana Obradović (46) iz Beograda odlučila je da potpuno promeni zanimanje, pa je sa suprugom otvorila firmu za obradu metala, što se pokazalo kao odličan potez.

Posle tri i po godine preduzetničkog posla, firma „Aleđo“, u kojoj je Snežana Obradović suvlasnik i direktor, zapošljava 10 radnika, a po potrebi nekad ih bude i 12.

- U knjigovodstvenoj agenciji nisam imala mogućnost za napredovanje jer nisam mogla ništa novo da naučim. Pošto mom temperamentu ne prija da sedim i nešto kuckam, želela sam nešto novo i počela sam da istražujem. Nakon godinu dana videla sam da postoji prostor na tržištu za mašinsku obradu metala na CNC mašinama, koje su visokoproduktivne. Pošto je moj suprug imao svoju mašinsku radionicu u kojoj se bavio obradom metala na starinski način, odlučili smo da 2014. kupimo polovnu CNC mašinu i osnujemo firmu. Pošto su čak i polovne CNC mašine skupe, podigla sam kredit za žene preduzetnice - priča Snežana Obradović.

foto: Privatna arhiva

Jedino što su Snežana i njen suprug uradili za promociju firme je to što su napravili sajt.

- Pošto je obrada metala nedostajala na tržištu, posao je krenuo ubrzo nakon otvaranja firme i za godinu i po dana vratila sam prvi kredit. U početku su radili samo moj suprug i jedan radnik, a kasnije, kako se obim posla povećavao, zapošljavali smo još ljudi. Posle tri i po godine imamo šest CNC mašina i 10 radnika u proizvodnji. Imamo veliki asortiman proizvoda i sve radimo po porudžbini - kaže Snežana.

Osim što je posao obrade metala Snežani doneo dinamiku koja joj je nedostajala u knjigovodstvu, ispostavilo se i da je neuporedivo isplativiji.

Početna ulaganja 15.000 evra

PRVA MAŠINA STARA 20 GODINA

Za započinjanje posla obrade metala na CNC mašinama Snežani Obradović bilo je potrebno dosta početnog kapitala.

- Početna ulaganja su mi bila 15.000 evra za prvu CNC mašinu, koja je bila stara 20 godina, a kasnije sam dokupljivala alat po alat, po potrebi. Nisam imala novca da odmah kompletno opremim celu mašinu svim potrebnim alatima. Kasnije, kad smo proučili procedure za uvoz, našli smo mnogo mlađe mašine u Švajcarskoj, Nemačkoj i Mađarskoj za manje novca - kaže Snežana.

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track