BORBA HRABROG SRPSKOG NARODA U RATU JE SLAVAN PRIMER ZA CEO SVET! Ovako je gradonačelnik Njujorka pozdravio srpske vojnike!
Ilustracija, Foto: Wikipedia

PRE TAČNO JEDNOG VEKA

BORBA HRABROG SRPSKOG NARODA U RATU JE SLAVAN PRIMER ZA CEO SVET! Ovako je gradonačelnik Njujorka pozdravio srpske vojnike!

Društvo -

Srpski narod je propatio u ovom ratu, kao i svi ostali narodi. Njihova borba za slobodu biće zapisana u istoriji kao jedna od najinspirativnijih borbi jednog hrabrog naroda - jedan slavan primer za ceo svet. Mi vas pozdravljamo i, preko vas, narod Srbije, koji je, svojom velikom borbom stvorio sebi mesto u srcima američkog naroda.

Ovim se rečima, pre tačno jednog veka, 19. januara 1918, srpskoj vojnoj delegaciji, kao prvoj savezničkoj misiji koja je zvanično posetila Njujork, obratio tadašnji gradonačelnik Hajlan, pišu Večernje novosti.

Svečana ceremonija održana je u Gradskoj većnici, ukrašenoj američkim i crveno-plavo-belim zastavama Srbije, a dočeku je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Njujorku Mihajlo Pupin, član i osnivač Državnog savetodavnog odbora za aeronautiku (od 1958. godine preimenovan u NASA) i član Državnog saveta za naučno istraživanje.

Sve to zabeležio je "Njujork tajms", a na osnovu tog široj javnosti manje poznatog dokumenta, ovaj događaj, važan za bilateralne odnose dveju država, ali i biografiju našeg velikog naučnika i humaniste, biće rekonstruisan u projektu u pripremi - "Pupin", čiji je autor Miroslav Stanković.

Uz dugometražni dokumentarni film, koji u produkciji "Istok filma" trenutno radi ovaj beogradski filmski i TV poslenik, projekat će činiti i monografija i izložba slika koje je Pupin kupovao.

U tekstu "Njujork tajmsa" piše i kako je Pupinov govor o borbi koju je vodila Srbija, više puta prekidan aplauzom u Gradskoj većnici.

"Mi, građani Njujorka, poznajemo vrlo dobro te istorijske borbe demokratske Srbije za održanje svoje demokratije i njenu slobodu; ali, njen istorijski patriotski heroizam, velik, kakav je uvek bio, nikada se nije uzdigao u veće visine od ovih uzvišenih visina dostignutih u njenoj sadašnjoj borbi", naglasio je tada Pupin i nastavio:

"Pobede na Ceru i Rudniku će zauvek stajati kao slavni primeri herojskog patriotizma, koji se usuđuje, i žrtvuje sve na oltar nacionalne časti."

Srpsku vojnu misiju, kojoj je velikim delom zahvaljujući Pupinu, u Njujorku tada ukazana velika počast, činili su dr Milenko Vesnić, srpski ministar za Francusku, profesor Sima Lozanić, bivši srpski ministar za Englesku, general Mihajlo Rašić i pukovnik Mihajlo Nenadović.

Obraćajući se srpskoj misiji, Mihajlo Pupin je svojim sunarodnicima u Njujorku uputio i sledeće reči:

"Ovim pobedama vi ste pobedili i uništili jednog moćnog neprijatelja koji je napao vašu nacionalnu čast, i nikad niste podlegli dok vas jedan novi i izdajnički neprijatelj nije ubo u leđa. Kroz tu izdaju Srbija je izgubila sve osim svoje nacionalne časti, ali u njenom materijalnom porazu ona je našla jednu veliku duhovnu pobedu; ona je osvojila srca celog sveta."

Tako je kazao Pupin podsećajući i na američke muškarce i žene koji su žrtvovali svoje živote za naši herojsku zemlju, i koji leže u miru u svetoj zemlji Srbiji.

Kurir.rs/Novosti/M.A. Kralj

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA U EU 2025.GODINE! Evo koje uslove za to mora da ispuni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track