Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO! MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ ZA KURIR: Izbacićemo iz škole đake koji se drogiraju
Foto: Dragana Udovičić

Ministar prosvete jasan

EKSKLUZIVNO! MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ ZA KURIR: Izbacićemo iz škole đake koji se drogiraju

Društvo

Treba ih poslati na lečenje, a roditeljima naplatiti ogromne kazne da shvate da moraju da brinu o svojoj deci, kaže prvi čovek srpske prosvete

Učenike koji su pozirali s narkoticima po školama i fotografije kačili na Instagram nalog „Droga Srbija“ treba najstrože kazniti, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević za Kurir.

- Decu koja to rade treba poslati na lečenje od droge i izbaciti ih iz škole! Njihove roditelje takođe treba najstrože kazniti, i to finansijski - oštar je prvi čovek srpske prosvete.

foto: Instagram


Na komentar da se roditelji koji nemaju auto-sedište za dete kažnjavaju sa po 120.000 dinara i pitanje kolika bi onda realna kazna bila za one čija se deca drogiraju u školi, ministar odgovara:

- Što se mene tiče, mnogo veća od te, jer bi tako roditelji shvatili da treba da brinu o svojoj deci. Tu treba da se pita pravosuđe, a ne prosveta.

foto: Instagram


Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, smatra da se problemu treba pristupiti temeljno:

- Društvo ovim mladim ljudima nije pružilo adekvatnu šansu. Sve se svodi na kauč i spavanje, niko se ne bavi sportom, ne čitaju knjige, nema sekcija po školama, prazan hod je ogroman, a jedan džoint košta 80 dinara, dok je ekstazi 100 i može da se kupi u školskom dvorištu. Droga znači smrt, a za dilere kazne moraju biti rigorozne.


Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj će se aktivno uključiti.

- Naša ustanova je za lečenje odraslih, ali imamo savetovalište za mlade. Organizujemo program „Rana detekcija“, namenjen deci kod kojih je primećeno da su u riziku da bi probala narkotike ili da su to već uradila. Roditelji su važan faktor u dečjem ponašanju - kaže direktorka primarijus dr Mira Kovačević.

foto: Instagram


I Ministarstvo pravde osuđuje propagiranje upotrebe droge, naročito kod maloletnika:

- Priprema se nacrt novog zakona o maloletnim počiniocima krivičnih dela i krivično-pravnoj zaštiti maloletnih lica, koji će obezbediti bolju zaštitu maloletnika, ali i efikasnije vođenje krivičnih postupaka protiv njih.

 

foto: AP


MUP pisao „Fejsbuku“

POLICIJA TRAŽI POMOĆ OD ZAKERBERGA


MUP Srbije se uključio u istragu. Obratili su se „Fejsbuku“, čiji je vlasnik Mark Zakerberg, i pod čijem okrilju posluje Instagram, sa zahtevom da dobiju IP adresu i ostale podatke administratora naloga „Droga Srbija“. Radi se i na identifikaciji dece, saznajemo u MUP.

 

Kurir / SILVIJA SLAMNIG

 

Foto: Dragana Udovičić, Instagram, AP

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: RASVETLJAVANJE JELENINOG UBISTVA?! Evo šta otkrivaju detalji optužnice protiv Zorana Marjanovića!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...