Najnovije vesti

BRUKA I SRAMOTA U NIŠU: Pogrebnici kradu na mrtvacima!
Foto: Beta/Emil Vaš

Radna grupa utvrdila mahinacije

BRUKA I SRAMOTA U NIŠU: Pogrebnici kradu na mrtvacima!

Društvo

Sahranjuju ljude iz socijalno ugroženih grupa u čaršavima ili na brzinu sklepanim sanducima. Sve to ne košta ni 1.000 dinara, a naplaćuju od grada 24.000 po ukopu
 

Građani Niša iz socijalno ugroženih grupa, koje nije imao ko da sahrani, ukopovani su u ćebićima i čaršavima ili u na brzinu sklepanim sanducima od dasaka. Sve to jedva da je koštalo 1.000 dinara, a pogrebno preduzeće „Gorica“ ovu uslugu gradu je uredno naplaćivalo 24.000 dinara.


Ovo tvrdi Zoran Jovanović, bivši radnik JKP „Gorica“, koji je bio na čelu radne grupe koja je po nalogu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića ispitivala poslovanje tog preduzeća. Izveštaj je predat Specijalnom tužilaštvu u Beogradu.

 

- Strašne stvari su ovde rađene. I radnici su terani da učestvuju u kriminalnim radnjama. Ljudi su sahranjivani u sanducima od nekih dasaka, koji ne vrede ni 1.000 dinara, dok su neke bacali u ćebićima ili čaršavima, kao da nisu ljudska bića, a kompletna pogrebna oprema je uredno naplaćivana od grada po 24.000 dinara - kaže Jovanović i naglašava da su sve nepravilnosti utvrđene na osnovu službene dokumentacije.

 

Tvrdi da tu nije kraj.

- Ako za života želite da kupite uređeno grobno mesto, to bi vas pre godinu dana koštalo 180.000 dinara, dok je cena nedavno skočila na skoro 800.000 dinara! Pritom, sve to realno ne vredi više od 1.200 evra. Otpustili su 53 radnika, a rukovodstvu su zatim protiv zakona podigli plate i za 70 odsto. Utajili su novac od sahrana, naplaćivali su ulazak na Novo groblje bez evidencije - ističe Jovanović.


Dodaje da je Grad Niš dao 340 miliona dinara kako bi pokrio poslovanje preduzeća.

- Otad su napravili dug od 140 miliona dinara. Kako može pogrebno preduzeće da propadne ili da posluje s gubicima? - kaže naš sagovornik, dajući nam do znanja da se to ne može desiti.


JKP „Gorica“ sve negira:

- Izveštaj nam nije dostavljen, pa ne možemo da ga komentarišemo. Radna grupa je sastavljena od dvoje bivših radnika JKP „Gorica“ Niš, koji su proglašeni tehnološkim viškom i jednog radnika koji je poslovođa za građevinske radove. Sumnjamo u njihovu kompetentnost da ocenjuju rad preduzeća s obzirom na to da nikada nisu radili na poslovima sahranjivanja niti u finansijskoj službi.


Problem na problem

ZAMRZLI ŠTRAJK NA DVA MESECA


Radnici JKP „Gorica“ bili su nedavno 40 dana u štrajku jer im nisu isplaćivane plate. A sada je nastao drugi problem.

- Štrajk nismo okončali nego smo ga zaustavili na dva meseca. Slažemo se da nama koji smo štrajkovali treba da se odbije od plate, ali kolege koje su radile puno radno vreme, ali su na papiru podržali štrajk, ucenjivane su i nisu hteli da im isplate celu zaradu. Zbog toga sam podneo krivične prijave - kaže Rade Rašović, radnik ovog pogrebnog preduzeća.


Kurir / JELENA PRONIĆ

 

Foto: Beta

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...