KURIR POKLANJA VELIKI SERIJAL O NEMANJIĆIMA: U četvrtak poklon poster, a narednih dana dodaci o najvećoj srpskoj dinastiji
Foto: Kurir

NEMANJIĆI

KURIR POKLANJA VELIKI SERIJAL O NEMANJIĆIMA: U četvrtak poklon poster, a narednih dana dodaci o najvećoj srpskoj dinastiji

Društvo -

Kurir za svoje čitaoce priprema veliki serijal o najvećoj srpskoj dinastiji.

U dvobroju, u četvrtak 15. februara, poklanjamo poster sa rodoslovom Nemanjića. Na posteru je prikazana loza Nemanjića sa najistaknutijim vladarima, godinama rođenja, vladavine i smrti, kao i sa nekim od njihovih najznačajnijih zadužbina.

U dodacima koje Kurir daruje od subote, 17. februara saznaćete detalje iz života velikih Nemanjića i priče o nastanku zadužbina koje i danas odolevaju vremenu.

foto: Kurir

Nemanjići su srednjovekovna srpska dinastija koja je vladala Srbijom više od dva veka i ostvarila najveće proširenje srednjovekovne Srbije. Dinastija je nazvana po Stefanu Nemanji I, osnivaču dinastije, koji je povezan sa Vukanovićima po muškoj liniji i sa Vojislavljevićima po ženskoj liniji. U dinastiji ima jedanaest vladara, s tim što se dinastija možda nastavila, ženskom linijom, u dinastiju Lazarevića.

Kako su Lazarevići rodbinski povezani sa dinastijom Brankovića, koji su vladali delom Srba do prve polovine šesnaestog veka, postoji mogućnost da su po ženskoj liniji i ti Brankovići bili potomci Nemanjića.

Svi srpski vladari kraljevske porodice Nemanjića za sobom su ostavljali zadužbine, svoje crkve i manastire, da iskupe duše i pokažu svoju veličinu. Među mnogobrojnim manastirima koji su njihova zadužbina ističu se: Žiča, Studenica, Mileševa, Sopoćani, Hilandar, Gračanica, Sveti arhangeli, Banjska, Visoki Dečani i drugi.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja