KUPOLA HRAMA SVETOG SAVE JE BOŽIJA VOLJA! Muhin: U Rusiji takve kupole nema i nikada je nije bilo. Ali Bog je tako odredio, da počnemo od Srbije!
Foto: Fonet AP

RUSKI UMETNIK O SVOM DELU

KUPOLA HRAMA SVETOG SAVE JE BOŽIJA VOLJA! Muhin: U Rusiji takve kupole nema i nikada je nije bilo. Ali Bog je tako odredio, da počnemo od Srbije!

Društvo -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas ruskom umetniku Nikolaju Muhinu, na posvećenom i veličanstvenom delu koje, kako je ocenio, ostaje za buduća pokoljenja Srbije, ali i Rusije.

Muhin je bio rukovodilac umetničkog tima za radove na kupoli u Hramu Svetog Save.

On je sa svojim timom, sastavljenim od stotinak vrsnih ruskih umetnika, u moskovskoj radionici Muhin radio na izradi mozaika za kupolu Hrama Svetog Save.

"Kupola Hrama Svetog Save na Vračaru jedinstvena je u svetu. U Rusiji takve kupole nema i nikada je nije bilo. Ali Bog je tako odredio, da počnemo od Srbije", rekao je jednom prilikom Muhin.

Prema njegovim rečima kupola je organski deo Hrama, a glavni deo je oltar.

"Kada uđete u Hram da biste videli kupolu potrebno je da prođete minimum 50 koraka, a prvo što vernik vidi pri ulasku je lik Spasitelja. To je, u suštini i ideja vračarskog Hrama. Kada je 2014. godine raspisan konkurs za izradu projekta mozaika na kojem smo mi pobedili, zadatak je bio da se ponudi rešenje ne samo za kupolu, već i za deo oltara. Jer kupola ne može biti bez oltara, niti oltar bez kupole", rekao je Muhin.

foto: Printscreen Kurir Tv

Muhin je prvi put došao u Srbiju 1994. godine kada je u poseti našoj zemlji boravio blaženopočivši patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi. Tada nije mogao ni da zamisli da će u Srbiji raditi više od 15 godina i da će tu steći mnogo prijatelja. Za to vreme on je za Srpsku pravoslavnu crkvu oslikao četiri hrama i ikonostas u manastiru Lipovina.

„O dekorisanju Hrama Svetog Save počeo sam da razmišljam 1994. godine, prilikom moje prve posete Srbiji. Tada sam bio sa delegacijom koju je predvodio ruski patrijarh Aleksij Drugi. Sećam se da sam bio fasciniran veličinom beogradskog Hrama, jer tada još nije bio izgrađen Hram Hrista Spasitelja u Moskvi“, ispričao je svojevremeno Muhin.

foto: Fonet AP

Ruski umetnik je jednom i objasnio šta za njega u duhovnom smislu znači to što je radio na ovom umetničkom projektu u Srbiji.

"Ja nosim krst na grudima, ja sam pravoslavan čovek. Ali o tome ne mora ni da se govori jer me inače Gospod verovatno ne bi usmerio na ovo delo. Mi imamo zajedničko delo, zajedničku molitvu. Molitva i jeste zajedničko delanje. I mi se, kao i Srbi, molimo da sve ostvarimo. Mi sada imamo samo jedan zajednički zadatak — da to najzad uradimo. Sveti Sava je na nebu rekao — nek urade. Vi ste čekali 120 godina i evo, 30. avgusta smo potpisali taj sporazum. Taj 30. avgust 2016. smatram da treba da bude obeležen crvenim u srpskom kalendaru kao praznik, kada nam je Gospod dozvolio da pristupimo tom zadatku, neverovatnom po složenosti i odgovornosti... Razumem kakav je značaj ovog posla i kakva je odgovornost na meni, jer iako je lepota na prvom mestu, bez duhovnosti se ne može i ako nema nečeg odozgo koliko god se trudio ništa nećeš postići... Veoma se nadam da su nam tamo gore dozvolili da se ovim bavimo“, primećuje Muhin.

Kurir.rs/Sputnjik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BLISTA PRELEPI MOZAIK U HRAMU SV. SAVE: Ovo je kupola koju su Lavrov i Vučić videli

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track