Najnovije vesti

SPORNA OBELEŽJA FAŠISTIČKOG REŽIMA: Ustaški poklič će ostati u Jasenovcu?
Foto: Fonet, AP

Predlog

SPORNA OBELEŽJA FAŠISTIČKOG REŽIMA: Ustaški poklič će ostati u Jasenovcu?

Društvo

To znači da taj ustaški poklič ne bi bio uklonjen iz zvaničnog grba Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), što je bio glavni problem sporne spomen-ploče koju su pripadnici HOS podigli svojim poginulim saborcima u centru Jasenovca 2016. godine

Ustaški poklič „Za dom spremni“ trebalo bi da se zabrani, osim kada je reč o njegovom korišćenju u okviru simbola. Ovo će Komisija za suočavanje s prošlošću predložiti premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, pišu hrvatski mediji.

To znači da taj ustaški poklič ne bi bio uklonjen iz zvaničnog grba Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), što je bio glavni problem sporne spomen-ploče koju su pripadnici HOS podigli svojim poginulim saborcima u centru Jasenovca 2016. godine.

- U ostalim slučajevima, poput protestnih skupova, sportskih događanja, koncerata i slično, sporni ustaški poklič bio bi zabranjen. Isti tretman imala bi i sva obeležja fašističkog režima i slično, od kukastog krsta preko simbola poput SS ili ustaškog U, četničke kokarde, do svih izraza i simbola koji veličaju te totalitarne režime - navodi portal Index.hr. U Komisiji je došlo do raskola kada je reč o zvezdi petokraki, pri čemu je deo članova insistirao da se komunizam i njegovi simboli izjednače s fašizmom.

Kurir / E.K.

Foto: AP, Fonet

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...