NEMA VIŠE IZGOVORA! SRBI, PRAVITE DECU: Poznati u Srbiji o merama protiv bele kuge
Foto: Shutterstock

ISTRAŽUJEMO

NEMA VIŠE IZGOVORA! SRBI, PRAVITE DECU: Poznati u Srbiji o merama protiv bele kuge

Društvo -

Sad treba da vidimo ko su rodoljubi i patriote, kad treba da krenemo u odlučujuću bitku, kaže glumac Tihomir Arsić. Tako se to radi u ozbiljnim državama, poručuje poznati glumac Slobodan Ćustić

Roditelji i javne ličnosti smatraju da će paket mera koji je donela Vlada Srbije u cilju iskorenjivanja bele kuge doprineti popravljanju demografske slike Srbije i da nedostatak novca više neće moći da bude izgovor za rađanje malog broja dece.

Podsetimo, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, sve majke koje ove godine rode prvo dete dobiće jednokratnu isplatu od 100.000 dinara, za drugo dete država će dve godine isplaćivati po 10.000 dinara mesečno, za treće dete po 12.000 dinara u toku 10 godina, dok će za četvrto dete majke 10 godina dobijati po 18.000 dinara svakog meseca.

foto: Zorana Jevtić

Glumac Tihomir Arsić, koji ima četvoro dece, daje punu podršku podsticajnim merama za rađanje dece.

Rodoljubi

- Sad treba da vidimo ko su rodoljubi i patriote, kad treba da krenemo u odlučujuću bitku. Nema više izgovora da nemamo uslove. Za mene kao oca četvoro dece je najlepše što će iza mene ostati potomstvo i neki trag - kaže Arsić.

foto: Dragana Udovičić

I njegov kolega Slobodan Ćustić, otac šestoro dece, ističe da je donošenjem ovih mera Srbija postala ozbiljna država.

- Tako se to radi u ozbiljnim državama. Mogla je ta mera da se donese još mnogo ranije, ali verovatno nije bilo novca. Jedina zamerka je, ako baš tražim dlaku u jajetu, to što se ona ne primenjuje i na onu decu koja su rođena pre 1. januara 2018. Ženama koje su pre tri ili četiri godine rodile decu značila bi podrška - smatra Ćustić.

Umesto PDV

PAUŠAL ZA OPREMU OKO 6.000 DINARA

Prema novom zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, ukida se povraćaj PDV na opremu za bebe, a umesto njega roditeljima će se isplaćivati paušal za nabavku opreme za bebe uz prvi roditeljski dodatak.

Kako saznajemo, visina paušala za nabavku opreme za bebe iznosiće 5.000 ili 6.000 dinara.

foto: Vladimir Šporčić

Nenad Jezdić, koji ima četvoro dece, ističe da će roditelji ubuduće lakše podneti teret roditeljstva.

- Siguran sam da je ova mera neophodna, korisna i od velikog značaja. Bićemo dostojni svojih predaka, koji su nam i državu i ime izborili u prošlosti, samo ako nas bude bilo u budućnosti. Rađaj se, Srbijo - rekao je Jezdić.

foto: Dragana Udovičić

Pevačica Lena Kovačević, majka dvoje dece, kaže da je ovaj potez Vlade naišao na odobravanje svih koje poznaje.

- Obradovana sam ovim potezom, koji je izazvao snažnu reakciju moje generacije ali i ljudi uopšte, jer smatram da je jedan od najvažnijih - ističe Lena Kovačević.

Dobar stimulans

Vujadin Savić, fudbaler Crvene zvezde, kaže da je vrlo važno da se deca rađaju i da natalitet raste jer nas je sve manje.

- To će biti dobar stimulans ljudima da se lakše odluče za pravljenje dece jer će imati neku vrstu sigurnosti - istakao je Savić, koji s glumicom Mirkom Vasiljević ima troje dece.

PROCEDURA ZA ISPLATU PODSTICAJA ZA BEBE:

- Visinu, način usklađivanja i isplate roditeljskog dodatka i paušala za nabavku opreme za dete propisuje Vlada na predlog ministra nadležnog za socijalna pitanja

- Visina roditeljskog dodatka utvrđuje se u odnosu na dan rođenja deteta

- Zahtev podnosi majka, odnosno otac deteta odmah nakon rođenja u porodilištu ili direktno nadležnom organu najkasnije do navršenih godinu dana

foto: Zorana Jevtić

Slavica Đukić Dejanović

POMOĆ MAJKAMA NA RAČUN

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za Kurir da će svaka majka koja rodi dete u ovoj godini, bez obzira na to da li je reč o prvom, drugom, trećem ili četvrtom detetu, imati pravo na podsticaje, ali će oni biti isplaćivani posle 1. jula, kad na snagu stupa zakon o finansijskoj podršci porodici s decom.

- Sva davanja ležu na račun majke, koji ona daje kad registruje bebu. Idemo na to da sve ide elektronski, preko E-beba, i da majka u porodilištu daje sve podatke, a tamo gde to nije moguće, prijava će biti kao i dosad, preko lokalne samouprave. Ubrzano radimo na donošenju zakonskih mera kojima će se urediti ko će primati podsticaje ako majka nije uz svoje dete. Verovatno će se podsticaj isplaćivati onome ko se stara o detetu - kaže Dejanovićeva

ANKETA - DA LI MERE VLADE MOGU DA PODIGNU NATALITET?

Snežana Lazić (40), novinarka, Niš Rađam iz ljubavi

Na mene ove mere neće uticati, odnosno na moju odluku o zasnivanju porodice niti na broj dece. Mnogo je važnije ljudima obezbediti posao i stan, a odluku o broju dece prepustiti njima.

Olivera Manić (55), službenica, Niš Čekam unuke blizance

- Svakog trenutka očekujem treće i četvrto unuče jer mi ćerka nosi blizance. Njena je odluka bila da rodi treće, a desilo se i četvrto. Dobro će im doći ova pomoć i što će trajati više godina.

Svetlana Ristić, trudnica, Novi Sad Mnogo će mi značiti

- Zahvalna sam i svakako će nam značiti jednokratna pomoć koju ćemo dobiti za prvo dete. Podržavamo mere koje je predsednik države predstavio i verujemo da će vremenom uroditi plodom za rast nataliteta.

Melanija Belić (24), vaspitačica, Vranje dobra odluka

- Vreme je da se država ozbiljno pozabavi natalitetom jer bez podsticajnih sredstava majka mora da se dodatno angažuje, a ovako će biti rasterećenija i moći će da se posveti čuvanju i vaspitanju dece.

IZNOS RODITELJSKIH DODATAKA

1. dete - 100.000 dinara jednokratna pomoć

2. dete - 10.000 dinara mesečno u toku dve godine

3. dete - 12.000 evra za 10 godina

4. dete - 18.000 evra za 10 godina

S. Tomčić - Lj. Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track