BORBA PROTIV BELE KUGE: Rezultati podstreka za rađanje tek za 15 godina
Foto: Profimedia

DRŽAVNA STRATEGIJA

BORBA PROTIV BELE KUGE: Rezultati podstreka za rađanje tek za 15 godina

Društvo -

Potrebno je da prođe jedna generacija žena zahvaćena ovim merama da bismo videli da li imaju efekta, kaže dr Nikitović

Mere Vlade Srbije za podsticaj nataliteta naišle su na odobravanje javnosti, ali rezultate ćemo videti tek za 15 godina, kaže za Kurir demograf dr Vladimir Nikitović.

- Sve mere koje su podsticajne su dobre. Ono što je najvažnije jeste to neko makroekonomsko stanje, potrebna je dostupnost vrtića svima, buduća majka ne treba da bude u situaciji da se plaši za radno mesto - objašnjava Nikitović.

Ističe da treba podstaći i poslodavce raznim olakšicama. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sve majke koje od ove godine rode prvo dete dobiti jednokratnu isplatu od 100.000 dinara, da će za drugo dete država dve godine isplaćivati po 10.000 dinara mesečno, za treće dete po 12.000 dinara u toku 10 godina, dok će za četvrto dete majke 10 godina dobijati po 18.000 dinara svakog meseca.

- Potrebno je da prođe jedna generacija žena koja je bila izložena ovim novim merama, znači oko 15 godina, da bismo mi zaista videli da li će one imati efekta. Ne možemo očekivati značajne pomake za neki kratak period, ali je dobro da su preduzeti neki koraci. Nešto mora da se uradi - naglašava Nikitović.

foto: Kurir

Kao primere dobre prakse u demografskom razvoju dr Nikitović navodi Francusku, Švedsku i Rusiju. Smatra da je u borbi protiv bele kuge ovim zemljama bilo nešto lakše jer su bogatije.

Francuska je ukinula porez za zaposlene majke, a za rođenje trećeg deteta dobijaju novčanu stimulaciju. Švedska je smanjila porez onima koji imaju mali razmak između rađanja dece, a roditelji imaju niz povlastica koje se tiču radnog vremena, primanja, zdravstvene zaštite. Ruskinje od početka 2018. dobijaju za prvo dete po 145 evra tokom 18 meseci, ali se to odnosi samo na porodice čiji prihod nije veći od jedne i po prosečne zarade. Pored toga, do 2021. godine biće zadržan postojeći sistem po kome majke dobijaju jednokratnu pomoć od 6.405 evra za drugo i svako naredno dete.

M. Branković

foto: Dragana Udovičić

Slavica Đukić Dejanović

NA VANTELESNU OPLODNJU O TROŠKU RFZO I ZA DRUGO DETE

Parovi koji se bore sa sterilitetom i koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom moći će o trošku RFZO istom metodom da pokušaju da dobiju i drugo dete, najavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka ukazuje da samo osam odsto parova u Srbiji ima troje i više dece i da je zato finansijska podrška usmerena pre svega na rađanje trećeg i četvrtog deteta.

STANJE U SRBIJI

Broj stanovnika 6.995.808

Bračni parovi bez dece 600.724

Vanbračni parovi bez dece 48.943

Bračni parovi s decom 1.040.000

Vanbračni parovi s decom 67.971

Majke s decom 291.552

Očevi s decom 76.485

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track